Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

Булінг, розлучення батьків або невзаємне кохання... 5 історій про недитячі проблеми тинейджерів

Часто із підлітками трапляються такі події чи ситуації, до яких вони ще аж ніяк не готові. Як реагувати, коли твої батьки розлучаються, а ти так хочеш знову бачити їх разом?! Що робити, якщо дівчинка, у яку ти закоханий, віддає перевагу іншому? Як допомогти близькій людині, коли вона тяжко хворіє? Про недитячі трабли юних, але таких відважних сердець і поговоримо у цій добірці.

Наталія Ясіновська, «Любов, дідусь і помідори»
 
Олеся мала звичні проблеми, які зрозуміють чимало підлітків: перші невзаємні симпатії та невдалі побачення; не завжди розуміючі вчителі; мама, яка вже п’ять років на заробітках і Америці і якої доньці так не вистачає…
 
Та з усім можна було б змиритися, якби не новина, що Олесин дідусь, якого вона так сильно любить, тяжко захворів. І вже не хочеться ні на ковзани із кращою подругою Інною та її хлопцем Сергієм, ні обговорювати останні шкільні новини з Аліною; мрієш про одне: щоб дідусь одужав.
 
І головна героїня виявляється дуже мудрою як на свій юний вік, адже інтуїтивно відчуває: оптимізм і сміх – чудові ліки. Тож Олеся читає діду веселі книги, пригадує найщасливіші моменти, які вони проживати разом…
 
«Щирість і сміх – ліки від страху. У нашій пам’яті удосталь веселих спогадів, які зможуть викликати усмішку тих, хто потребує зцілення. Зцілюймо підтримкою й усмішкою!»
 
А ще Олеся (хоч і у межах шкільного завдання від вчителя-практиканта) починає вести свій блог, де розповідає та розмірковує про проблеми, із якими їй довелося зіткнутися.
 
Поговорити із близькою людиною про те, що на душі і що ятрить твоє серце, – теж гарна порада. Не варто тримати усі переживання у собі. Хоч повість розкриває серйозні теми, але вона дуже світла і актуальна для підлітків.
 
А стільки згадок про свої улюблені книги я у ній знайшла («Гаррі Поттер», «Багряна королева», «Провина зірок», «Щоденник слабака», «Маргаритко, моя квітко», «Хто проти суперкрутих») – ой, перелічувати усі часу не вистачить!
 
І ніколи не забувай: справжня любов – дивовижна сила. У тому сенсі, що вона творить дива.
 
Емма Квіґлі, «Банк»
 
Постійно не вистачає кишенькових – така проблема знайома багатьом сучасним тинейджерам. Кому ж не хочеться мати фірмові кросівки, крутий телефон чи геймерівський ноут?! Та й сходити на прем’єру кінохи, поласувати смачненьким із друзями у парку чи кафешці – на усе потрібен кеш. Ось тільки якщо твої кишені – порожні, як викручуватися?!
Компашка ірландських старшокласників – Фінн, Гейб, Люк, Кобі та Пабло вирішили вдати із себе банкірів та «заснувати» Банк «ФФП», щоб позичати одноліткам гроші під відсотки. За законами жанру, спочатку тинейджерам таланило і вони відчули себе на хвилі успіху, але чи довго так триватиме?!
 
Сміливість, підприємливість та креативність – це класно, але в усьому має бути міра. Та й заробити грошенят чесним способом – набагато приємніше, ніж сумнівними угодами, чи не так?! Багато кешу – це кльово, але хто буде поряд із тобою тоді, коли твої справи йтимуть геть кепсько?! Чи можна купити за гроші щиру дружбу та вірну любов? Чи здатні кошти вирішити усі на світі проблеми: налагодити стосунки у сім’ї, чи зробити так, щоб дівчина, яка тобі подобається, відповіла взаємністю? Фінну, Люку, Кобі та компанії доведеться у цьому розібратися!
 
Драйвова, хвацька повість, із зрозумілими підліткам жартами, приколами (та підколами) і крутезним гумором. А ще тут буде дрібка амурних пригод та пошуки особливо небезпечних злочинців – що ще потрібно для захопливої історії?!
 
Ну, а як бонус у вас буде можливість дізнатися багато корисних штук про блогінг, «вірусний маркетинг» та інвестиції. Хто знає, а раптом знадобиться? 
 
Ульф Старк, «Сікстен»
 
Як це, коли твої батьки розлучилися і ти залишився жити з татом? Речі – не завжди випрані та попрасовані, а на сніданок – е-м-м-м, ну, не надто смачні страви, еге ж. Хоч ти розумієш – батько старається (навіть якщо і виглядає вкрай розгубленим та сумним, немов втратив усі орієнтири у житті).
 
Але Сікстен, заручившись допомогою свого вірного друга Юнте, зробить усе можливе, щоб допомогти тату. Наприклад, знайде тому нову наречену! В наш час онлайн- (і не тільки) знайомств це не так вже й складно, думають друзі. 
 
«– Ну, загалом головне не зовнішній вигляд, – каже Юнте. –Найголовніше, щоб людині було з ким говорити.
– І було з ким танцювати, – каже Сікстен».
 
А у процесі пошуку подружки для батька Сікстен та Юнте переживуть чимало незручних, дивних і надзвичайно смішних ситуацій (Сікстен, між справою, і сам встигне закохатися)!
 
Коли у тебе є підтримка – усе дається набагато легше. А гумор та оптимістичне ставлення до життя – додають йому барв! І навіть підліткові проблеми вже не здаються такими страшними!
 
Ібен Акерлі, «Ларс. LOL»
 
Аманда – несмілива восьмикласниця. «Бути непомітною» – здається, це життєве гасло дівчинки. Вона не хоче вирізнятися поміж однолітків і привертати до себе увагу. Тому навіть Адам, який їй так подобається, не має шансу здогадатися про почуття однокласниці.
 
Але одного дня усе піде не за планом, і Аманда вже не зможе ховатися за спинами інших, сміливіших та ініціативніших однолітків. Адже саме їй дістався підопічний Ларс – хлопчик із синдромом Дауна. Дуже прикро, але із Ларсом у класі ніхто не хоче мати справу, ба більше, із нього постійно насміхаються та створюють блог із не найвдалішими його світлинами та образливими коментарями.
 
Бути людяною і робити так, як підказує тобі серце, чи вчинити, як інші й зрадити беззахисного, щирого друга?! Коли ти не тільки мовчиш, стаючи свідком цькувань, а й сам приймаєш у них участь – межі понять «добро» і «зло» наче стираються, і ти вже сам не знаєш, хто ти. А нашому світу так потрібні добрі люди, які здатні поділитися теплом та внутрішнім сяйвом з іншими, захистити того, хто потребує допомоги!
 
Моральний вибір Аманди не буде легким. Але коли робиш по-справжньому добрі вчинки, які йдуть від душі – відчуття, наче злітаєш вгору, мов та повітряна кулька. Але чи можна вибачити друга, який вже одного разу тебе зрадив?!
 
«Сім’я – це кров.
Друзі є сім’єю, яку ми обираємо самі.
Але їх можна обрати лише раз, і ніколи більше.
Бо коли квітка в’яне, то більше не розквітне,
Хоча й весна знову прийде.
Те, що ми втрачаємо, втрачено назавжди».
 
Перше кохання, дружба, «сонячна» дитина, яка обожнює книги і фільми про «Гаррі Поттера» (і навіть вигадує власні закляття!), та вибір, який ти маєш для себе зробити – ось основні складові цієї історії.
 
«Завжди потрібно обирати, ким ти хочеш бути».
 
Анджела Нанетті, «Містраль»
 
Здавалося б, юному Містралю неймовірно пощастило: адже у його розпорядженні цілий острів! Неозоре море, вежа, маяк – тут усе його, він тут господар: король Чорного острова. Але малий дорослішає, і з плином часу йому стає затісно на цьому невеличкому клаптику суші, де кожен день повторює попередній.
  
Ще й батько покинув їх (дружину та трьох дітей) на кілька років, не витримавши напруги і похмурості, як у природі, так і в родині…
І Містралю доводиться приймати усі виклики життя: він його звик відчувати на повну, а хто пропускає усе крізь серце, тому й болить найдужче…
 
Є й дві дівчини, які відіграють важливу роль у дорослішанні Містраля: Іґнація, що ладна за хлопцем у вогонь і у воду, наче грає роль підданої свого короля; і незбагненна Хлоя, із якою у хлопця все буде вперше: перший поцілунок, перші любощі й перша (така гірка й болюча) зрада…
 
Містраль кохає Хлою, але взаємності годі й чекати: дівчина не дотримується своїх обіцянок. І крім Містраля, у неї є й інші юнаки, на яких вона випробовує свої дівочі чари.
 
Ця книга наповнена атмосферою вітрів та морів, читаєш, і начебто відчуваєш солоний присмак моря, подих шаленого вітру, який змітає усе на своєму шляху. Книга – надзвичайно поетична, насолоджуєшся кожним словом та описом, вона несе тебе на хвилях, заколисує, розбурхує уяву, а потім знову неспішно веде тебе своїми стежинами, і ти кожною клітинкою відчуваєш свободу та безмежність…
Ця історія про дорослішання. Про біль, який інколи воно приносить. Багато чого у нашому житті не завжди буде таким, як раніше, і це нормально. Життя – це постійні зміни.
 
Але вежа та маяк залишаться для Містраля дороговказами, що все ж є у світі речі довговічні, як і почуття…


Владислава Дудник


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери