Буквоїд

Добро, яке випромінює радість

17.01.21 21:27 / Олександр Козинець
Семеняк Валентина Булочка… для Бога / Валентина Семеняк. — Тернопіль: Вид-во «Горлиця», 2015. — 48 с.
Усе більше переконуюся в тому, що українці — нація не так великих романів, як невеликих оповідань. Хоч у світі справді бракує теплої літератури, на щастя, є люди, які щедро діляться світлом. Прикладом цього може бути збірка духовних оповідок Валентини Семеняк «Булочка… для Бога». Дванадцять невеликих благодатних історій, глибина яких відкриває нам духовні істини і нагадує, що інтуїція, якщо до неї прислухатися, насправді веде до Бога, інтуїція і є Богом, коли ми дозволяємо собі це прийняти: «— Сестро, скажіть, будь ласка, що стало причиною того, що вам на душі так радісно, й ви не приховуєте цього стану? — Тішуся тим, що ви почули Бога. — Як це? — не зрозуміла її відповіді. — Ви стояли в кухні й виконували обов’язок матері, дружини — готували їжу. А я в цей час молилася. Бог, як великий режисер, підказав синові зателефонувати додому. Однак ви могли б не поїхати за ним відразу, вирушили б, наприклад, після того як приготували їжу. Але було щось таке, що вас змусило це зробити. То і є голос Бога. Ви називаєте це інакше: інтуїцією.» (з історії «Як мало людині треба для щастя»)   Епіграфом до збірки пані Валентина взяла слова Рабіндраната Тагора: «Я попросив дерево: «Розкажи мені про Бога…», — і воно зацвіло.» Наскрізною думкою збірки Валентини Семеняк цілком можуть стати слова: «Говоріть і слухайте себе частіше — і вам відкриється Бог.» Радію від того, що в українській літературі є люди, які, нарівні з Мирославом Дочинцем, говорять про духовні істини, не про матеріальне багатство, а про те, яке ми маємо в собі, про зв’язок поколінь і те, як треба чути й відчувати природу; щоденно сіють зерна мудрості, а вони щедро проростають в душах, які готові приймати ці істини. «У Бога все передбачено», — пише Валентина Семеняк. Дійсно, в кожен у різний час, приходить до Бога, починає усвідомлювати й розуміти, чи відчувати Його у своєму тілі й довкола в просторі. Іноді нам треба зробити «Лише один крок» (тут і далі в лапках — назви оповідань зі збірки), щоб краще чути «Голос інтуїції». Можливо, ви скажете: «Хіба таке може бути?», але навіть для Бога можна спекти булочку, і він її отримає! «Щаслива та душа, яка може дивитися через мене і робити через мене», — скаже Господь. Бо кожне життя — історії різних портретів, які підтверджують, що навіть вишня вміє говорити, що в дивних ділах щоденних і в різних обітницях ми можемо залишати дуже важливі й потрібні зарубки на одвірках, одвірках нашого життя й нашої любові. Було б чудово, щоб ця маленька книжечка потрапила до кожного українця, щоб усі, хто її вже має чи придбає, мали нагоду періодично повертатися до цих теплих історій, зігрівати свій день духовною мудрістю й радіти від того, скільки ми маємо можливостей творити добро щоденно. Мені б хотілося, щоб після прочитання цієї книжки голос інтуїції — голос Бога — звучав у серцях людей виразніше. Бо коли ми зможемо його чути, то й робити добра будемо більше, шукатимемо гармонію в днях земних, цінуватимемо більше батьків, світ, а також пам’ятатимемо, що молитва має починатися зі слова «дякую» частіше, аніж із «прошу́». Окремо зазначу, що ми часто плутаємо поняття «релігійність» і «духовність». Ця книга не так про релігію, хоча й про церкву тут сказано багато, як про силу духу, про віру й розуміння того, що всі закони природи взаємопов’язані з основним: «Спочатку було Слово. І це слово було — Бог.» Я свідомо не прочитав книжку за один вечір, хоча вона невеличка і її можна осилити швидко. Я смакував її цілий тиждень, зігріваючись теплими історіями, щоразу дякуючи авторці за неймовірне тепло, яке залишалося після кожної історії. Ця книжечка сподобається не лише дорослим, а й дітям. Бо «Булочка… для Бога» зможе сформувати й посилити в дітей радість, вміння співчувати, співпереживати, і головне — жити в злагоді. Бо впродовж багатьох століть наша нація навчилася переживати страждання, але досі не вміє радіти й бути щасливою. «Булочка… для Бога» — прекрасний приклад духовної Біблії для дітей і дорослих, яка зможе зігріти і навчити. Ця книга також може стати одним із цінних подарунків для людей похилого віку, які, скаржачись часто на своє нелегке життя, знайдуть у збірці безліч прикладів того, як люди в значно тяжчих ситуаціях не здалися й не зламалися. Дякую Вам, Валентино Семеняк, за «сокровенні видимі й невидимі уроки та усвідомлення вічності», які є у Ваших рядках. Спасибі за духовні оповідки й безмежне світло, яким просякнута вся книга. Тому вона зігріває, надихає, викликає глибокий щем, від того, що такі духовні історії нам потрібні кожного дня, як молитва до Всевишнього «Отче наш».
Постійна адреса матеріалу: http://www.bukvoid.com.ua/reviews/books/2021/01/17/212735.html
Copyright © 2008 Буквоїд
При повному або частковому відтворенні посилання на Буквоїд® обов'язкове (для інтернет-ресурсів - гіперпосилання). Адміністрація сайту може не розділяти думку автора і не несе відповідальності за авторські матеріали.