Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

08.09.2010|12:31|Високий замок

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» дослідила сни письменників, а «Фоліо» взялось за Подерв’янського

Видавничі новинки-2010.

«А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»
«А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» «ударить» по Форуму відразу з двох фронтів – дитячого і дорослого. Молодших читачів видавництво потішить третьою і останньою книгою історичної трилогії про козаків Володимира Рудківського - «Джури і підводний човен», цікаві ілюстрації до якої намалював Максим Паленко. Не менш яскравою стане прем’єра книжечки «Літачок-рятівничок» Наталії Вовк з ілюстраціями Наталі Колпакової, яка презентуватиметься відразу двома мовами – українською та англійською. Це зворушлива історія про літачка, з якого часто глузують великі літаки і якому одного дня, далеко в горах, вдається врятувати маленького хлопчика.

Та справжнім сюрпризом від «абабагаламагівців» стане новинка дорослої серії - «Сновиди. Сни українських письменників» - перша у світі письменницька сновидійна антологія. Під однією обкладинкою зібралися сни 80-ти українських поетів, прозаїків, дитячих письменників, драматургів, які спеціально для цього видання привідкрили завісу свого підсвідомого і поділилися сокровенним. Фактично у цій книжці – три покоління українського письменства - від Ліни Костенко через її дочку Оксану Пахльовську і до її внучки Ярослави Франчески Барб’єрі. Серед сновидців - Юрій Андрухович, Василь Герасим’юк, Іван Драч, Сергій Жадан, Богдан Жолдак, Оксана Забужко, Іздрик, Олег Лишега, Марія Матіос, Таня Малярчук, Кость Москалець, Віктор Неборак, Дмитро Павличко, Галина Пагутяк, Лесь Подерв’янський, Юрко Позаяк, Мар’яна Савка, Володимир Цибулько, Василь Шкляр...

Привезе на Форум видавців Іван Малкович новинки не лише свого видавництва, а й власну книгу вибраного «Все поруч», в яку разом із віршами з попередніх збірок увійшли нові та неoпубліковані вірші й переклади, а також есеї та інтерв’ю. Поповнить свої ряди «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» і новою дорослою серією – «Фентезі», дебютом якої стане нове видання роману Марини та Сергія Дяченків «Ритуал».

- Новинок на Форумі ми представимо чимало, та є деякі важливі для нас книжки, які ми, на жаль, не встигаємо надрукувати, - поділився з кореспондентом «ВЗ» Іван Малкович. - Зокрема, надзвичайно гарну кольорову дитячу книжку «Нове вбрання для короля» за Гансом Християном Андерсеном. Дивовижне видання також за Андерсеном «Кресало» з розкішними ілюстраціями Владислава Єрка. Не встигаємо видати і «Записки українського самашедшого» Ліни Костенко – їх прем’єру плануємо на листопад.

«Фоліо»

Харківське видавництво «Фоліо» на Форум видавців до Львова вирушає із повними чемоданами – тридцятьма новими виданнями. З року в рік тішить чимось новеньким Сергій Жадан. Цей рік винятком не став, і традиційно у «Фоліо» вийшла його нова книжка «Ворошиловград» - жорсткий, меланхолійний, реалістичний (наскільки взагалі реалістичним може бути соцреалізм) роман, який письменник присвятив історії українського рейдерства. Новим романом потішить і Олександр Ірванець. Його «Хвороба Лібенкрафта» розповідає про уявний, хоча й доволі реальний світ, у якому люди не знають творів античної літератури і бояться страшної невідомої епідемії.

Справжнім героєм нашого часу за посередництва «Фоліо» стане культовий, скандально відомий український письменник і художник Лесь Подерв’янський. Його епатажні п’єси та оповідання стали відомими у вигляді авторських аудіо-записів, тепер з його творами можна ознайомитися і на сторінках книжок. Видавництво привезе на Форум аж шість видань та перевидань його збірок – «Король Літр», «Остановісь, мгновєньє, ти прєкрасно!..», «Множення в умі, або Плинність часу», «Герой нашого часу», «Рух життя, або Динамо», «Павлік Морозов».

Андрій Курков додасть детективних пристрастей новим романом «Садовник из Очакова». Детективно-чоловічу серію продовжать «Чужа» Володимира «Адольфич» Несторенко, «Талисман искушения» Альберта Фельдмана, «Золотая десятка спецназа» Костянтина Стогнія, «Восьмий уповноважений» Баретича, «Арахнофобія» Юрія Сороки, «Ukrainian Dream. Последний заговор» Василя Зими. Зняти напруження і розвеселити зможе «Явка с повинной» Володимира Бистрякова.

Ольга Хоменко у «KTLS (Kiev Tokyo Love Story)» розкаже про любов до двох міст — Києва та Токіо, про кохання та батьківщину, самотність, самостійність і самість, про дитинство в Україні та дорослішання в Японії... Олександр Вільчинський у своєму романі теж відштовхується від міст – його книжка «Дерева над дахами» про Тернопіль та життя митця-бунтівника у ньому. Євген Положій у книзі «Одіссея» поєднав лаконічно-ектремальний «Потяг», цинічно-романтичну «Ме­рі...», мізантропічно-філософського «Дядечка...» та яскраві, сповнені гумору оповідання.

Не залишило «Фоліо» поза бортом і світову літературу. На Форумі видавництво представить нове видання «Ловця у житі» Селінжера та першу книгу нового роману Харукі Муракамі «1Q84», у детективному сюжеті якої переплітаються кохання, віра, домашнє насильство, вбивство за переконанням і суїцид, втрата себе й прірва між поколіннями.

Валентин Бадрак, заручившись магією сімки, поповнив каталог «Фоліо» книгами «7 мужчин, изменивших мир», «7 принципов построения семейного счастья», «7 злых гениев, шокировавших мир», «7 пар, очаровавших мир», «7 женщин, изменивших мир».

«Факт»

Київське видавництво «Факт» цьогоріч на Форумі ставитиме на Оксану Забужко, мотивуючи це тим, що «Забужко - найпопулярніша українська письменниця сьогодення». Тож хітом від «Факту» стане одна з найгучніших літературних прем’єр цього року - «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко. Підсилити прем’єру має старе, але не забуте і «переспіване» - аудіо-диск «Оксана Забужко читає свої вірші» - вибрані вірші зі збірки «Друга спроба» начитані самою авторкою з вишуканим звуковим супроводом від Миколи Петровського та Валерія Антонюка, який поглиблює настрій, але залишається лише тлом. А третьою гранню «забужківського трикутника» стане книжка «Вибране листування на тлі доби: 1992-2002» Юрія Шевельова та Оксани Забужко з доданими текстами, коментарями, причинками до біографії та іншими документами.

Презентуватиме видавництво і другу книгу Юрія Макарова «Геній місця», яка, як і його літературний дебют – повість «Культурний шар», розкручується, як дзиґа, з нетривіального історичного факту – історії роду Долгополових, нащадків чернігівських князів. У незвичний кут заведе читачів Настя Байдаченко своєю книгою «Нічого особистого» – розповіді про чотирьох жінок, які опиняються на курсі психологічної реабілітації і змінюють київські офіси на карпатську глухомань. Чомусь вони певні, що гірше, ніж є, бути не може, але... не так сталось, як гадалось. Вигадки вигадками, а от Володимир Діброва розкаже «Правдиві історії» – «Факт» представить збірку його оповідань, написаних з 1980-го до 2008 року, які об’єднує місце дії – Україна.

Лінію сучасної драматургії видавництво «намалює» збіркою п’єс Павла Ар’є «Форми». Три його тексти, преставлені у збірці, розкривають психологію стосунків, досліджують можливості порозуміння через прірву віку, статевих відмінностей та безвір’я. 

Не забуває «Факт» і про дітей. Їх він почастує класичними літературними стравами – книжками «Українські народні скоромовки», «Українські народні лічилки», «Загадки», «Скоромовки», «Пригоди Лиса» Івана Франка та «Лелія» Лесі Українки.

Оксана Зьобро



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери