Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
Головна\Події\Інтерв'ю

Події

23.03.2011|07:51|Буквоїд

Оля Жук: «Книжковий Арсенал» — не просто ярмарок, а один із важливих нових глобальних напрямків у розвитку арт-центру

Наприкінці травня у НКМК «Мистецький Арсенал» відбудеться перший міжнародний книжковий ярмарок «Книжковий Арсенал». Щоб дізнатися більше про новий проект, «Буквоїд» поспілкувався з його куратором Олею Жук.

- Чим «Книжковий Арсенал» відрізнятиметься від інших книжкових ярмарків, що відбуваються в Україні?

- Перш за все, «Книжковий Арсенал» є ініціативою Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал». Вочевидь, це означає, що існує міцна інституційна платформа. Тобто «Книжковий Арсенал» — не просто ярмарок, а один із важливих нових глобальних напрямків у розвитку арт-центру.

У перспективі «Книжковий Арсенал»  — це ще й бібліотека мистецьких видань, і книжковий арт-магазин та власна видавнича програма «Мистецький Арсенал». По-друге, мені особисто як куратору дуже хотілося б охопити ширший соціокультурний контекст. Мені здається, що інші ярмарки, при всій повазі до їх колосальної роботи,  здебільшого замкнені на літературно-видавничому колі. Це дещо рутинний процес, учасники котрого часто неконструктивно обговорюють із року в рік одні й ті самі питання, запрошують одних і тих самих персон. Ми хотіли б цього уникнути, показати зв´язок книжкової культури з різноманітними видами мистецтва — візуального, медійного, музичного, ініціювати нові проекти, зрештою — не конкурувати з іншими гравцями на ринку, а консолідувати з ними зусилля у популяризації книги, можливо, ініціювати спільні проекти. Зокрема, нам було б цікаво співпрацювати з літературними фестивалями та незалежними ініціативами із різних регіонів України, якось представити їх у Києві. І, третя відмінність — хоча ми не обмежуємо участь у виставці-ярмарку певним форматом видань, у паралельній програмі подій та презентацій ми особливу увагу приділятимемо інтелектуальній літературі, non-fiction, мистецьким виданням, інноваціям у сфері книжкового дизайну.    


- Розкажіть про головні події ярмарку. Вже сформовано список учасників, програми?

- Це трохи передчасне запитання. Ми анонсуватимемо детально розклад подій та остаточний список учасників на початку травня. Але можу сказати, що ми готуємо дві спеціальні програми — урбаністики до Дня Києва та дитячу й благодійну до Дня захисту прав дітей.

Крім того, кожен із днів Книжкового Арсеналу матиме певний фокус: день літератури non-fiction, день мистецької літератури та книжкового дизайну, день нових технологій. Щодо міжнародних гостей, ми запрошуємо не лише популярних письменників, а й відомих журналістів-публіцистів, фотографів та митців. Наприклад,  видавництво Taschen та Фредерік Шобен презентуватимуть фотокнигу про ретрофутуристичну радянську архітектуру, яка нещодавно викликала значний резонанс у мас-медіа, була відзначена газетою The Guardian, а Італійський Культурний Центр та Посольство Італії допомогли нам запросити Барнабу Форназетті — легенду італійського дизайну, що очолює знамените ательє Fornasetti та презентуватиме його історію та розкішно ілюстровану монографію, що вийшла у видавництві Rizzoli. 


- Які «родзинки» приготовано для відвідувачів?

- Я вважаю, що кожна подія повинна бути у певному сенсі «родзинкою».

У нашій програмі не буде випадкових подій — лише тому, що трапилася можливість когось запросити, так само як «нове» — ще не привід для презентації, воно повинне бути ще й цікавим та бути частиною контексту програми. Ми ретельно його вибудовуємо, багато подій так чи інакше доповнюватимуть один одного. Крім того, різні аудиторії очікують різні «родзинки», і ми сподіваємося щось таке підготувати для кожної. Наприклад, для фахівців, крім вже традиційних для ярмарків круглих столів та майстер-класів ми організуємо серію пітчинг-сесій — це сучасний маркетинговий інструмент, експрес-презентації та бізнес-зустрічі між видавцями та потенційними авторами і ілюстраторами; для молоді — експериментальні поетичні та музичні перформанси; німе кіно та жива музика, присвячені Місту; для дітей — читатимуть зірки, буде анімаційна творча програма, майстерні із створення книжок, екслібрису, рукописного шрифту тощо. Взагалі хотілося б створити таку подію, куди могли б приходити і сім´ї, молоді батьки з дітьми, при цьому почуватися комфортно протягом дня. 



Додаткові матеріали

10.03.2011|18:45|Події
Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Космічна Одіссея» у Мистецькому Арсеналі
16.03.2011|10:03|Події
У «Мистецькому Арсеналі» покажуть космічне яйце
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери