Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Презентації

Події

02.04.2020|14:35|Буквоїд

В Україні почнуть видавати унікальні історичні книжки для дітей

У Міжнародний день дитячої книги, 2 квітня, що привертає увагу до важливої ролі книг у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь, в Україні представить свою діяльність видавничо-освітній проект «Портал».

«Портал» — це кілька серій оригінальних видань про історію, культурологію, мислення: художньо-документальних, науково-популярних, артбуків. Це щонайменше 50 книжок на рік для різних вікових категорій. Проте книжками «Портал» не обмежується. Експерти проекту розробляють власні сучасні формати для розвитку спільного читання батьків і дітей, популяризації історії, а також формування прогресивної екосистеми, у якій учителі стають співтворцями нового підходу до освіти. 

Ідея видавничо-освітнього проекту «Портал» виросла з багатьох міркувань. По-перше, на мою думку, можливо дбати тільки про те й любити те, що знаєш і відчуваєш. Щоб любити свою країну, потрібно змалечку про неї говорити, читати, співати. Потрібно вивчати свою історію. По-друге, наші діти мають розуміти історичні витоки і корені — й добрі, й злі, — щоб робити висновки і мудро будувати майбутнє. Усім нам необхідно усвідомити, що ми — український народ — маємо велику спільну історію, і сьогодні одне з головних наших завдань — об’єднатися довкола неї, — коментує Олена Хіргій, засновниця «Порталу».

Книжки розраховано на дітей і підлітків у вікових категоріях 4–6 років, 7–10 років, 11–15 років, а також для дорослих від 16 років. Особливу увагу проект приділяє ідеї «зцілення історії», що передбачає позбавлення від радянського наративу і формування нового покоління українців, відкритих і відповідальних, із незалежним мисленням і широким світоглядом, які творять майбутнє з розумінням уроків минулого.  

Постійними історичними консультантами «Порталу» стали релігієзнавець, кандидат історичних наук і громадський діяч Ігор Козловський та український науковець, історик і публіцист, доктор історичних наук Ярослав Грицак.

Наш світ узагалі, а Україна зокрема, потерпає від браку історичної свідомості — тобто вміння бачити себе частиною глобальних історичних процесів і розуміти глибші сенси того, що з нами відбувається. Це вміння характеризувало покоління Черчилля, де Голля та Камю, і його дуже бракує сучасним лідерам: вони мислять у категоріях «від виборів до виборів», від однієї кризи до іншої. Тому мені дуже імпонує те, за що взялося видавництво «Портал»: формувати історичну свідомість серед молодих людей, майбутніх лідерів. А це може вплинути не лише на долю України, але, зважаючи на тісне переплетіння українських процесів зі світовими, і на долю всього світу, — відзначає Ярослав Грицак

Над реалізацією масштабного задуму працює команда видавничих фахівців, експертів-істориків, освітян-новаторів, дитячих психологів, літературознавців, авторів та ілюстраторів. Головна редакторка – Анна Процук, арт-директор – Олег Грищенко, кураторка освітнього напряму – Валентина Мержиєвська.

Ознайомитися з книжками видавництва, що з’являться в продажі вже влітку, а також із планами проекту, можна на сайті «Порталу», а також на офіційних сторінках у соціальних мережах Facebookта Instagram.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери