Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

03.07.2020|02:28|espreso.tv

Голограма для короля і містика на Вознесенському узвозі - 5 нових книжок, які ви прочитаєте на одному подиху

Карколомні пригоди героїв цих книжок, що виринули цього спекотного літа, цілком "кінематографічні", їх історії нагадують знайомі стрічки відповідно до жанру, в яких вони виконані – від психологічної драми до детектива і трилера. Тож час мине блискавично, а задоволення, не гірше за відвідини кіно – гарантоване

Дейв Еґґерс. Голограма для короля. – Х.: Фабула, 2020

Цей роман був екранізований чи не найвідомішим західноєвропейським режисером Томом Тиквером, а головну роль виконав Том Генкс. Що ж до автора цього «спекотного» тексту, то він буквально увірвався в перші лави сучасних американських письменників. І не дивно, що Дейва Еґґерса називають спадкоємцем Д. Селінджера, і кожен його роман — воістину подія і для літератури, і для читача. За сюжетом, головний герой і його команда мали встановити систему голографічних телеконференцій і чекати на її презентацію перед королем. чекає на призначену зустріч із королем саудитів, щоби продемонструвати йому передову голографічну технологію та укласти вигідний контракт. Алан терплячий і в очікуванні намагається осягнути світ, у якому живе і який різко змінився за останні десятиріччя. Тут ніщо більше не має значення — лише вигода і дешевизна. Тут більше не важливі дружба, доброта, гідність — тільки комфорт. Але на кону майбутнє нашого героя, тож якщо його робота справить враження на Абдаллу, той може укласти контракт з "Реліант" на ІТ для всього міста, і тоді комісійні Алана — шестизначне число, і не з одиницею попереду,— залагодять усі його терзання. Загалом це точний зріз американського життя, майстерне поєднання сюрреалістичних пригод, комедії абсурду і точних спостережень.

Агарон Аппельфельд. Квіти пітьми. – Чернівці: Видавництво 21, 2020

Цей роман, автор якого дитиною пережив Голокост, ховаючись в лісах України, багато в чому співвідноситься з переживаннями самого письменника. Але свою історію він розповів у своїх спогадах "Історія життя", натомість "Квіти темряви" - це історія єврейського хлопчика Гуго, який жив з батьками в маленькому українському містечку, але коли прийшли німці і батька забрали, мати віддала його на піклування своєї шкільної подруги Мар’яни. Мар’яна - повія, живе в борделі і в комірчині за своєї кімнаткою ховає одинадцятирічного Гуго. Йому належить вчитися і жити спогадами, і освоювати новий, незнайомий світ. Цієї ночі мати зізналася, що ій не вдалося знайти селянина, готового сховати Гуго. Якщо не буде вибору, вона віддасть його Мар´яні. Мар´яна - українка, яка вчилася з мамою в одній школі. Ще в юності вона покинула навчання, зірвалася і як з горба покотилася. "Що значить "зірвалася і як з горба покотилася"?" - запитував себе Гуго. Віз, буває, зривається зі схилу і з гуркотом падає у прірву. Але ж людина, що зірвалася, жодного гуркоту не спричиняє. Гуго любить вслухатися в слова. Є слова, саме звучання яких роз´яснює йому зміст. Хоча є й такі, за якими жодних картинок Гуго не бачить. Вони не викликають зорових образів. Іноді Гуго питає матір про значення того чи іншого слова. Мама дуже старається визначити якнайточніше, та їй не завжди вдається створити образ зі слова».

Джон Кракауер. У дикій глушині. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2020

Захоплива історія юнака Кріса Мак-Кендлесса, що знехтував можливостями блискучої кар’єри і відцурався родини, аби втілити свою заповітну мрію — пожити самітником у глушині Аляски. Джон Кракауер, один із найпопулярніших сучасних американських письменників, емоційно веде нас слідами цієї пригоди, шукаючи відповідь на головне питання: чому за здійснену мрію Крісу Мак-Кендлессу довелося заплатити найвищу ціну? Ця книжка стала світовим бестселером, витримала кілька перевидань, і, врешті, її було успішно екранізовано.

"Не стверджуватиму, що я - неупереджений біограф, - зауважує автор. - Заплутана історія Мак-Кендлесса зачепила мене за живе, і я не спроможний сухо описувати цю трагедію. Я прагнув писати так, щоби присутність автора була у книзі непомітною - і загалом цього досягнув. Однак мушу попередити читача: часами я вплітаю в історію Мак-Кендлесса елементи історій із власної молодості. Сподіваюся, мій досвід проллє трохи світла на таємницю Кріса Мак-Кендлесса".

Катерина Лебедєва. 22: Містичний випадок на Вознесенському узвозі у Києві. – Х.-К., Видавець Олександр Савчук, Бібліотека українського мистецтва, 2020

У романі про життя і смерть українського художника Леся Лозовського – автора обкладинок книг, і зокрема "Сонячних кларнетів" Павла Тичини – мова про Київ 1917-1922 років, коли відбувалися неймовірні речі. Насамперед, звичайно, це постійна зміна політичної влади, далі – зміни у мистецькому житті, постання Української Академії мистецтв, де герой роману вчився в Георгія Нарбута і Михайла Бойчука, видатних майстрів українського відродження. Але головне, що все це відбувається на тлі страшної трагедії – загадкової смерті у себе в помешканні 22-річного художника Лозовського. По суті, це белетризована оповідь про життя в мистецтві не лише жертви того часу, але й багатьох його учасників, які згадуються в романі – від Леся Курбаса і Олександра Мурашка до Івана Падалки, Анатоля Петрицького, Михайля Семенка, Олександри Екстер та інших героїв тієї буремної епохи. 

Поліна Кулакова. Корсо. – Брустурів: Дискурсус, 2020

Дія цього детективу з елементами трилеру відбувається вже за нашого часу, і страхи з жахіттями, якими сповнений роман, якнайкраще це підтверджують. По-перше, біда кожного, навіть маленького містечка – це серійний вбивця, який полює за жертвами, закопуючи їх по тому в садку. Відповідно, його звуть Садівник, і протягом роману він детально описує свої злочини, а також «психологічно» їх осмислює, не забуваючи про екскурси в «релігію». А почалося все першого разу, коли Бог на запитання вбивці, в якого, ясна річ, була ще й дитяча травма (повісилася мати), бачте, не відповів. — І чого ж Ти, Господи, дивишся мільярдами зірок? Дивишся собі спокійно згори вниз та не зупиняєш мене?! Чи Тобі подобається те, чим я займаюсь? Садівник на хвильку зупинився й підвів голову. Там, у весняному небі, сіяла повня. Його руки міцно стискали держак лопати, а по обличчю струменів піт». Утім, на всі запитання в романі дасть відповідь не цар, не Бог і не герой, і навіть не поліція зі слідчими, а звичайна дівчина на ім’я Єва. І не лише тому, що в епіцентрі жаху, який охопив місто, опинилася її подруга, яка несподівано зник.

Ігор Бондар-Терещенко



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери