Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

21.10.2016|12:04|Буквоїд

«Старець Іоан Вишенський: афонський подвижник і православний письменник-полеміст»

Книга Сергія Шумило «Старець Іоан Вишенський: афонський подвижник і православний письменник-полеміст» - написана з використанням невідомих раніше документів і рукописів з архівів на Святій Горі Афон в Греції.

Автор книги – Шумило Сергій Вікторович, директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МІАСУ), головний редактор наукового альманаху «Афонська спадщина».

У книзі вперше на основі маловідомих архівних документів зроблено спробу відтворення детального життєпису українського письменника-полеміста і афонського подвижника Івана Вишенського, який зіграв важливу роль у відродженні православ´я в Україні в XVII столітті. Також аналізується його духовно-літературна спадщина. На відміну від більшості світських дослідників, автор намагається поглянути на Івана Вишенського і його твори через призму афонскої ісіхастсько-святоотцівської традиції, в рамках якої мислив, писав і жив подвижник.

Крім того, автор спробував відшукати на Афоні печеру, в якій в затворі трудився старець Іоан Вишенський і де він закінчив свій земний шлях. У книзі читач дізнається не тільки про місце подвигів видатного письменника-полеміста, а й зможе побачити їх на численних фотографіях, зроблених автором і розміщених в книзі.

Відкривається книга зі вступного слова антіпросопа Афонського Свято-Пантелеймонівського монастиря при Священному Кіноті Святої Гори Афон ієромонаха Кіриона. За його словами, «книга про старця Іоанна Вишенського послужить прославлянню пам´яті цього видатного подвижника благочестя і відновленню історичної справедливості щодо афонського періоду його житія».

Як зазначає у своїй рецензії на книгу доктор філологічних наук, професор О. В. Александров, «автору книги вдалося створити найбільш повний і переконливий життєпис Іоанна Вишенського. Біографія цього великого церковного діяча сповнена так званих «білих плям». Реконструкція відповідних періодів і ситуацій життя в значній мірі утруднена. Однак автору вдалося надзвичайно коректно відтворити відсутні складові життєпису... Але головне, звичайно, це залучення нових джерел, недоступних попередникам С. В. Шумило, зокрема, які знаходяться в архіві Свято-Пантелеймонівського монастиря на Святій Горі Афон».

Науковий редактор книги: Пелешенко Юрій Володимирович, доктор філологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України.

Книга обсягом 208 сторінок забезпечена великим посилальним апаратом і ілюстративним матеріалом і буде цікава як фахівцям, так і всім, хто цікавиться церковною історією, літературою і богослов´ям. Рекомендована до друку рецензійною комісією Української Православної Церкви та Вченою радою Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського.

На підставі матеріалів книги С. В. Шумила Синод Української Православної Церкви 20 липня 2016 року прийняв рішення про причислення до лику святих старця Іоанна Вишенського (Журнал №29).

Шумило С. В. Старец Иоанн Вишенский: афонский подвижник и православный писатель-полемист. Материалы к жизнеописанию "блаженной памяти великого старца Иоанна Вишенского Святогорца". – Киев: Издательский отдел УПЦ, Международный институт афонского наследия в Украине (МИАНУ), 2016. – 208 стр.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери