Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

11.10.2008|12:45|Артур Лантан

«Вушна» література

Наступ нетрадиційних носіїв книжкової інформації стає все більш відчутним.

Для цього є певні передумови: молодь читає книжки все менше, але вразлива щодо модних течій. Тому книжки, які «розкручуються» для молоді, швидко кочують від Інтернету до мобільних телефонів та невеличких рідерів (пластикових малоформатних коробочок, що здатні розмістити всередині декілька сот книжок). Але ще більша хвиля нового читання рухається у бік слухання книжок – аудіо версії вже заполонила мегаполіси, де передусім водії, надають такій формі протистояння поступово зростаючим пробкам перевагу.

Чи може аудіо книга витіснити звичну друковану? Звісно, ні! І не тому, що слухова пам’ять сприймає лише 6 % інформації, тоді як зорова – аж 92 %. Аналізувати все рівно будуть друковані тексти, але аудіо версії будуть слухати.

Це добре зрозуміли і продавці книжок, і самі автори. Для продавців унікальність аудіо версій полягає у першу чергу в можливості отримувати надприбутки при невеликих вкладах – себе вартість аудіо версії коштує при тиражі у 1000 – 3000 примірників від 12 – 15 грн. до 8-10 грн. Тому відома класика та розкручені бренди сучасності приносять у копілку торговцям чимало коштів. При цьому копіювання дисків коштує взагалі копійки.

Що ж до авторів, то для них це Клондайк – себе можна представити в новій іпостасі, особливо, коли йдеться про авторський текст. Тим більше, що втратити час для начитування тексту треба лише раз, тоді як результат – майже вічний. Першими в Україні розпочали процес відомі автори Андрій Курков, Юрій Андрухович. Сьогодні у Києві можна придбати аудіо версії книжок Дереша, Шкляра, Роздобудько та багатьох інших, не кажучи, звичайно, про «ідолів» вітчизняної літератури – Шевченко, Франка, Багряного...

Активно почали перетворюватися у аудіо версії й спеціалізовані видання. Наприклад, поруч з російськими аудіо розробками Валерія Беляніна «Психолингвистическое программирование эмоций» та «Чорною риторикою» Кар стена Бредемайєра на Петрівці можна побачити «Стратегии гениальных женщин» Валентина Бадрака – одну з трьох книжок із серії. Не відстають і політичні автори. Тут першість тримає відомий публіцист Сергій Руденко, що вже видав 4 книжки про сучасних українських політиків. А от електронна версія останньої «Уряд Юлії Тимошенко від «А» до «Я», за словами, продавців, розбирається швидше за друковану. Воно й зрозуміло: інформацію можна використати миттєво, і пошук знайде в комп’ютері необхідні дані швидше, ніж перелистування друкованої версії.

Отже, обережно, триває наступ нових форм! Колись Мадонна та Майкл Джексон отримали мільйони, коли першими зрозуміли нову тенденцію створення кліпів та оперативно відгукнулися на неї.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери