Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

16.02.2023|15:50|Ігор Зіньчук

Броня любові

Олександр Козинець. Води Божого океану: поезії. К.: Видавництво Ліра-К, 2022. - 216 с.

Нова збірка поезій Олександра Козинця «Води Божого океану» написана верлібром. Кожен вірш автора відображає його погляд на «закони світобудови». Поезії збірки сповнені світла, тепла, любові. Навіть назва книги має символічне значення, тому що показує важливість води для духовного відновлення та очищення.

Наскрізною темою збірки є думка про те, що Господь, Вищі Сили, Абсолют — назвіть, як завгодно — чують наші молитви й прохання. Зазвичай ми віддаємо світові ті почуття, якими переповнене наше серце, тому дуже важливо уникати злоби, негативу, ненависті.

 

«отак і молитви наші

мов ті бульбашки

долітають до тебе Господи

серед суцільної тиші

легкою вібрацією [1]»

 

Надія на Бога, довіра до Нього, сила слова та думки, право вибору людини, війна, мирне квітуче майбутнє України, необхідність особистісного зростання, вдячність небу за всі свої здобутки та досягнення — такими є основні теми збірки.

 

«Води Божого океану» — дев´ята книжка автора. Олександр Козинець невтомно й наполегливо працює на «культурному фронті», щоб наблизити мир в Україні: успішно реалізовує літературні проєкти, бере участь у різноманітних конкурсах, його вірші перекладені англійською, болгарською, білоруською, німецькою й польською мовами.

 

У першому розділі «Розмови з Богом» подано вірші, в яких поет звертається до Бога, просить поради, розмірковує про причини та наслідки війни в Україні не лише на фізичному, а й на духовному рівні.

Як зазначає автор у передмові: «...вірю, що збірка допоможе усвідомити важливість дотримання законів світобудови та бодай на йоту розширить свідомість читача й доторкнеться до його душі світлом [2]».

 

Другий розділ «Розмови з янголами» містить поезії, в яких автор ставить запитання та шукає відповіді, важливі для кожного з нас. Наприклад, про те, чому в сучасному світі так багато жорстокості та насилля. Автор ненав´язливо спонукає читача до думки, що наближення миру в Україні — наша спільна, найголовніша справа, і докласти зусиль до її втілення може кожен.

Мою увагу привернули рядки про те, що мова має надзвичайно важливе значення для збереження та відродження України як вільної, демократичної держави, а нашого народу — як європейської, демократичної нації.

 

«...маєте пам’ятати

що після війни

[якщо не зрозуміли цього раніше]

кордони вашої держави

починатимуться

мовою та культурою вашої нації

й окреслені вони мають

бути чітко [3]»

Можна сміливо рекомендувати читати цю збірку усім, хто прагне відродити у своєму серці промінчик надії на краще та вміє плекати вдячність за світанок нового дня, любов до своїх рідних, коханих чи друзів, бо саме це і є найцінніший скарб.

 


[1] Олександр Козинець «Води Божого океану» : поезії. Київ : Видавництво «Ліра-К», 2022.. — с. 15

[2] Там само — с. 3

[3] Там само — с. 60



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери