
Re: цензії
- 10.07.2025|Дана Пінчевська"Щасливі ті люди, природа яких узгоджується з їхнім родом занять"
- 10.07.2025|Володимир СердюкАнтивоєнна сатира Володимира Даниленка «Та, що тримає небо»
- 27.06.2025|Ірина Фотуйма"Коні не винні" або Хроніка одного щастя
- 26.06.2025|Михайло ЖайворонЖитомирський текст Петра Білоуса
- 25.06.2025|Віктор ВербичПро що промовляють «Вартові руїни» Оксани Забужко
- 25.06.2025|Ігор ЗіньчукБажання вижити
- 22.06.2025|Володимир ДаниленкоКазка Галини Пагутяк «Юрчик-Змієборець» як алегорія про війну, в якій ми живемо
- 17.06.2025|Ігор ЧорнийОбгорнена сумом смертельним душа моя
- 13.06.2025|Тетяна Качак, літературознавиця, докторка філологічних наук, професорка Прикарпатського національного університету імені Василя СтефаникаЗвичайний читач, який став незвичайним поетом
- 12.06.2025|Ігор Зіньчук«Європейський міст» для України
Видавничі новинки
- Джон Ґвінн. "Лють Богів"Проза | Буквоїд
- Дженніфер Сейнт. "Аталанта"Проза | Буквоїд
- Вероніка Чекалюк. «Діамантова змійка»Проза | Буквоїд
- Джон Ґвінн. "Голод Богів"Книги | Буквоїд
- Олеся Лужецька. "У тебе є ти!"Проза | Буквоїд
- Крістофер Паоліні. "Сон у морі зірок"Проза | Буквоїд
- Дженніфер Сейнт. "Електра"Книги | Буквоїд
- Павло Шикін. "Пітон та інші хлопці"Книги | Буквоїд
- Книга Анни Грувер «Вільний у полоні» — жива розмова з Ігорем Козловським, яка триває попри смертьКниги | Буквоїд
- Тесла покохав ЧорногоруКниги | Буквоїд
Події
«Читаємо ложками»: у Луцьку відбудеться перша зустріч літературно-гастрономічного клубу
-
що насправді їли козаки, селяни й шляхта у XVII–XVIII століттях;
-
як змінювались гастросмаки і що з того залишилось донині;
-
які страви були показником статусу, культури й моди;
-
як можна відтворити ці рецепти сьогодні.
У Луцьку стартує літературно-гастрономічний клуб — новий культурний формат, присвячений книгам про кулінарну спадщину України.
Кожна подія поєднуватиме обговорення літературного твору з дегустацією страв та напоїв, натхненних текстом і відтворених місцевими кухарями.
«Читаємо ложками» — спільний проєкт Літературної платформи «Фронтера» та кафе суспільного впливу misto.cafe, покликаний популяризувати українську літературу та гастрономічну культуру, створюючи простір для живого спілкування та смакових відкриттів.
Першою книгою в межах клубу стане «Кулінарна мандрівка в Гетьманщину» історика Олексія Сокирка, присвячена секретам староукраїнської кухні середини XVII-XVIII століть. Модеруватиме зустріч проєктна менеджерка «Фронтери» Анна Єкименко-Поліщук.
«Свого часу ми вже проводили подію у схожому форматі — і вона сподобалась лучанам. Люди прагнуть читати і пізнавати свою ідентичність не лише очима, а й серцем, і навіть шлунком. Тому ми вирішили створити дещо більше, ніж просто книжковий клуб — нову форму культурного діалогу, щоб разом досліджувати та популяризувати українську та світову культуру в усіх її смакових проявах», — зазначає Анна Єкименко-Поліщук.
Присутні дізнаються:
Особливістю видання є доповнення адаптованими старовинними рецептами від кухаря-технолога Василя Дручика, а також словником гастрономічних термінів доби Гетьманщини.
Команда misto.cafe на чолі з шеф-кухарем Сергієм Федулою та шеф-барменом Андрієм Аршуліком презентує авторське трактування трьох рецептів із книги та доповнить їх добіркою напоїв. Тож гості зможуть не лише дізнатися більше про гастрономічні вподобання наших предків, а й скуштувати страви, приготовані спеціально для цієї події.
«Ми прагнемо не лише готувати смачні страви, а й відтворювати та формувати гастрономічну культуру України. «Читаємо ложками» — спосіб оживити призабуті традиції, переосмислити їх у сучасному контексті й зберегти тяглість і стійкість нашої культури. Водночас нам важливо поєднувати все, що ми робимо із суспільним впливом: 80% прибутку з цього проєкту, як і з інших ініціатив misto.cafe, спрямовуємо на соціальні ініціативи для розвитку Луцька», — пояснює Анастасія Гуліта, проєктна менеджерка misto.cafe.
Перша зустріч в межах клубу «Читаємо ложками» відбудеться 9 травня о 18:00 у misto.cafe (вул. Богдана Хмельницького, 26). Квитки доступні за посиланням. У вартість входить участь у події та дегустація трьох страв із напоями, створених за мотивами книги.
Організатори звертають увагу: придбати квитки необхідно заздалегідь онлайн —за посиланням. Продаж у день події на вході не передбачений. Кількість місць — обмежена.
Також буде можливість придбати книгу та отримати автограф автора.
Коментарі
Останні події
- 13.07.2025|09:20У Лип´янці вшанували пам’ять поета-шістдесятника Миколи Томенка та вручили його іменну премію
- 11.07.2025|10:28Оголошено конкурс на літературну премію імені Богдана-Ігоря Антонича “Привітання життя”
- 10.07.2025|23:18«Не народжені для війни»: у Києві презентують нову книжку Артема Чапая
- 08.07.2025|18:17Нова Facebook-група "Люблю читати українське" запрошує поціновувачів вітчизняної літератури
- 01.07.2025|21:38Артур Дронь анонсував вихід нової книги "Гемінґвей нічого не знає": збірка свідчень про війну та життя
- 01.07.2025|18:02Сергію Жадану присуджено австрійську державну премію з європейської літератури
- 01.07.2025|08:53"Дикий Захід" Павла Казаріна тепер польською: Автор дякує за "довге життя" книги, що виявилась пророчою
- 01.07.2025|08:37«Родовід» перевидає «З країни рижу та опію» Софії Яблонської
- 01.07.2025|08:14Мартин Якуб презентував у Житомирі психологічний детектив "Гріх на душу"
- 01.07.2025|06:34ТОП-10 книг ВСЛ за червень 2025 року