Головна\Події\Премії

Події

10.10.2020|10:51|Буквоїд

У рамках Премії Шевельова вручатимуть дві спецвідзнаки

У грудні вже увосьме в Україні вручатимуть Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики. Також цього року вперше в рамках Премії започатковуються дві спеціальні відзнаки.

Відзнакою Капітули Премії нагороджуватимуть авторів та організації за внесок у розвиток та популяризацію української есеїстики. Окрім того, з цього року вручатиметься Спеціальна відзнака UA: Радіо Культура – нагородою для переможця у цій номінації стане створення радіоверсії твору, яка прозвучить в ефірі Радіо. 

За умовами Премії 2020 року, прийом заявок триває до 15 жовтня. Ім’я лауреата оголошується під час церемонії 17 грудня, у день народження Юрія Шевельова. Тоді ж будуть названі імена авторів, які отримають спеціальні відзнаки у рамках Премії – Відзнаку Капітули та Відзнаку UA: Радіо Культура.

“Поява двох нових відзнак у рамках Премії імені Юрія Шевельова сприятиме розширенню українського есеїстичного кола, – зазначає президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков. – А спеціальна відзнака UA: Радіо Культура започаткує створення окремого аудіоархіву, за допомогою якого нам вдастся залучати ще більше читачів і слухачів до цього інтелектуального жанру і, особливо, – студентів”.

Спеціальна відзнака Капітули вручатиметься за внесок у розвиток та популяризацію есеїстики. Ця нагорода може присуджуватися: українським авторам за їхній загальний есеїстичний доробок; зарубіжним авторам, твори яких перекладено українською; українським авторам, що пишуть іншими мовами; літературним критикам, що аналізують та популяризують есеїстику; видавцям і редакторам періодичних видань, що активно публікують есеїстичні твори. 

Есеїста, якому вручать Спеціальну відзнаку UA: Радіо Культура, обиратиме експертна група за участі редакторів, продюсерів та журналістів Радіо. Головним критерієм для цієї спецвідзнаки стане не лише майстерність і новаторство в жанрі есею, а й звучання тексту – те, як він надається для художнього читання вголос, оскільки есеїстика – непростий для створення радіоверсії жанр. Саме це допоможе UA: Радіо Культура створити якісну радіоверсію твору – звичайно, у виконанні зіркового голосу. 

“Премія імені Юрія Шевельова – одна з тих, за розвитком якої наша команда стежить із захопленням, – говорить продюсерка UA: Радіо Культура, журналістка, есеїстка Ірина Славінська. – Оскільки Український ПЕН і Радіо давно співпрацюють як інформаційні партнери, рішення про спецвідзнаку стало дуже закономірним. UA: Радіо Культура вирізняється тим, що не тільки розповідає про визначні події культурного життя, але й створює власний мистецький контент – аудіокнижки, радіодрами тощо. Наша місія – робити культуру більш доступною та створювати простір для діалогу різних середовищ. Нині, в часи пандемії, чимало людей позбавлені прямого доступу до витворів мистецтва через карантин. Радіоверсія книжки, як і радіоверсія вистави, концерту, – це можливість доставити контент просто додому до всіх зацікавлених. Також радіоверсія книжки-переможця є більш доступною для всіх, хто з різних причин не може читати друковану паперову книжку”.

Нагадаємо, що Премія імені Юрія Шевельова була започаткована 2013 року Українським ПЕН, Києво-Могилянською Бізнес-Школою, видавництвом “Дух і Літера”, Центром досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства та Українським науковим інститутом Гарвардського університету. Лауреатами Премії в попередні роки стали історик Андрій Портнов, письменники Тарас Прохасько, Костянтин Москалець, Олександр Бойченко, Вахтанґ Кебуладзе, Андрій Любка, Володимир Єрмоленко, мистецтвознавиця Діана Клочко. 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

19.05.2024|11:47
В Україні видали першу частину з трилогії Соми Морґенштерна
19.05.2024|11:41
«Мій розмір – Чернівці»: у «Видавництві 21» триває передпродаж нової книжки Володимира Килинича
19.05.2024|11:36
Вільні голоси Криму. До друку готують документальну книжку про кримських політв’язнів
17.05.2024|14:06
Оголошено короткий список VI Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея
10.05.2024|18:25
ВСЛ оголосило передзамовлення на книжку Сергія Руденка "Анатомія ненависті. путін і Україна"
07.05.2024|08:27
11-12 травня у Львові відбудеться Coffee, Books & Vintage Festival #4
03.05.2024|13:07
Видавництво "Комубук" відкрило передзамовлення на новий роман Софії Андрухович "Катананхе"
02.05.2024|06:31
У Києві відкриється виставка фоторобіт Максима Кривцова
30.04.2024|08:08
100 найкращих книжок фестивалю «Книжкова країна»
27.04.2024|18:07
Культовий роман Любка Дереша "Культ" вийшов у ВСЛ


Партнери