Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

10.11.2011|14:37|Буквоїд

Йосип Струцюк. «Події – в анфас, а постаті – в профіль»

До збірника Йосипа Струцюка «Події – в анфас, а постаті – в профіль» увійшли матеріали, котрі друкувалися ще в пресі радянського періоду, коли автор працював у музеї-садибі Лесі Українки в с. Колодяжному, у Волинському краєзнавчому музеї, Волинському обласному будинку народної творчості та в районних і обласних газетах.


Навіть у час тотальної цензури Йосипу Струцюку вдалося опублікувати й понині цікаві розвідки про живописця-іконописця Йова Кондзелевича, поета і невтомного бунтівника Данила Братковського, друга Тараса Шевченка Івана Сошенка, видатну українську співачку Соломію Крушельницьку, широко відомих у світі поетів Роберта Бернса та Шандора Петефі, постмодерного художника Пабло Пікассо...

Не оминув автор збірника своєю увагою і багатьох своїх сучасників. Таких, як письменник Микола Вінграновський та композитор і хормейстер Анатолій Пашкевич, з якими був у приятельських стосунках. Найголовніше, що повз його перо не пройшли і важливі події з минулого України, зокрема, боротьба волинян і холмщаків за свої соціальні й національні права, цікаві нурти нашої вітчизняної історії.

Відомо, що письменник помітив на поетичному небосхилі не лише талановитих своїх ровесників, а й багатьох відомих нині поетів наймолодшої генерації. Можна сміливо стверджувати, що така книжка потрібна не лише людям, які цікавляться українською і світовою історією, культурою, літературою, а й педагогам як середніх, так і вищих навчальних закладів.

Йосип Струцюк. Події - в анфас, а постаті - в профіль: есеї, статті, рецензії, кіносценарії, радіоп´єси/ Й. Ґ. Струцюк; упоряд. Н. І. Бочарова. - Луцьк: ПВД «Твердиня», 2011. - 324 с.

 

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери