Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Новини

06.08.2020|14:17|Буквоїд

У “Піраміді” вийшла вибрана есеїстика поета й літературознавця Олександра Астаф´єва

Астаф´єв Олександр. Розмова з бігуном на довгу дистанцію: вибрані есеї, статті, нариси / Упорядники: А. Дністровий, М.bАстаф’єва. – Львів: ЛА «Піраміда», 2020. – 304 с.

Книжка «Розмова з бігуном на довгу дистанцію» поета, літературознавця, професора Олександра Астаф’єва містить вибрані есеї, статті й нариси, написані в різні роки, що не увійшли до монографій і збірників статей автора. Проте ці твори також повноформатно відображають головні напрямки його наукових і дослідницьких зацікавлень. Це, передусім, доба ренесансу, реформацій і бароко, історія польської й української літератур, архівні джерела та краєзнавство (тернопільська й ніжинська тематика), українська література ХХ сторіччя. Окремим блоком подано нариси про приятелів і друзів автора, з якими він спілкувався на різних етапах життєвого й творчого шляху, ізберіг про них чимало важливих свідчень. Ці біографічні твори позначені особливою теплою інтонацією.

Більшість текстів написана в есеїстичній манері з елементами наукового аналізу та художнього вираження. Розділи книжки організовано за тематичним принципом. Інтонація есеїв, статей, нарисів довільна й не скута рамками надмірного наукового раціоналізму. Вдумливий підхід до обраних тем, екскурс у різні історичні епохи, тонкі спостереження та неординарні культурологічні узагальнення додають книзі шарму постійної інтриги, з якою не хочеться розлучатися.

Твори подано за тематичним принципом і кожен розділ книжки є самобутнім, насиченим цікавими фактами сюжетом, через що «Розмова з бігуном» схожа на своєрідний путівник різними культурами й соціокультурними контекстами. Книжку доповнює вибрана бібліографія наукових і публіцистичних праць Олександра Астаф’єва.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери