Re: цензії

18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем
07.03.2024|Богдан Дячишин, Львів
Студії слова єднання
07.03.2024|Василь Добрянський
Гроші пахнуть пригодами
06.03.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Майбутнє за вогнярами і мальвенятами
03.03.2024|Ігор Зіньчук
Моя правда

Новини

07.04.2021|08:37|Буквоїд

У «Видавництві 21» вийде новий роман Ірини Жураковської

Найближчими днями у «Видавництві 21» побачать світ новий роман Ірини Жураковської «Твоя М.». Книжка виходять у співпраці «Видавництва 21» та Літературної агенції OVO. Дизайн обкладинки розробила Анна Стьопіна.

Ірина Жураковська вже відома читачам за романом «По той бік війни», який вийшов 2017 року і сягав часу та подій Першої світової війни. Крізь призму образу головної героїні цього твору авторка звернулася до теми жінки під час війни. У романі «Твоя М.» письменниця продовжує працювати з дослідженням жіночих доль та образів. Лише тепер її героїні – наші сучасниці. Німкеня Марія та українка Марина, головні героїні роману, мають зовсім різне уявлення про щастя, та обидві вирушають шукати його подалі від дому – в Париж. Марія точно знає, чого хоче від життя: займатися наукою, грати на скрипці та знайти справжнє кохання. Марина ж натомість знає, чого точно не хоче – все життя працювати офіціанткою та мати справу зі своїм батьком. Об’єднує їх насамперед те, що вони жінки. І роман, власне, про те, як це бути жінкою.

Роман «Твоя М» можна назвати книгою сучасної жінки або книгою сучасної європейки. Ірина Жураковська поділилася своїми думками про те, якою є сучасна європейка, які у неї виклики, перемоги, про її вразливість і силу: «Для мене передусім вона дуже жива. Обидві героїні – і німкеня Марія, і українка Марина – намагаються позбутися навішаних іншими сподівань та упереджень, окремі з яких тягнуться ще з дитинства, та навчитися грати за власними правилами. Шлях до цього усвідомлення для обох проходить через чимало травм та розчарувань, які, на жаль, відомі багатьом з нас: токсичні стосунки, нездорові суспільні очікування, травматичний сексуальний досвід, самотність… Як на мене, це вийшла дуже життєствердна та підтримуюча книга для тих, кому це знайомо».

Апелюючи до сучасної жінки, роман «Твоя М.» водночас говорить на теми, які супроводжують жінку від часів підтримки ватри у печері до епохи, коли жінка проводить дослідження у галузі квантової фізики: жіноча тілесність, самоусвідомлення, соціалізація, стереотипи, шлях до себе через стосунки, материнство, особистісну реалізацію. «Це сучасна і позачасова історія... – міркує про роман «Твоя М.» психолог Оксана Пендерецька. – Дуже болюча і водночас терапевтична, бо показує, як травма, руйнуючи нас, одночасно розколює шкаралупу, під якою ховається наше справжнє «я» і звільняє його».

Ірина Жураковська адресує свій роман жінкам різного віку: «Від тих 18-літніх дівчат, що тільки вирушають у свою життєву подорож, до жінок 30+, 40+, а то й 50+, бо як ми бачимо з роману, ніколи не пізно почати жити так, як того хочеш ти». Але серед цільової аудиторії свого роману письменниця бачить і чоловіків: «Також мені б дуже хотілося бачити серед читачів чоловіків, що прагнуть зрозуміти своїх дружин, сестер, доньок».



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери