Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Re:цензії

07.05.2020|05:04|Ніна Головченко

Нова книга Ольги Деркачової та Соломії Ушневич розширює горизонти інклюзивної теми

Деркачова О., Ушневич С. Література та інклюзія. Брустурів : Дискурсус, 2020. - 286 с.

У підручнику «Література та інклюзія» (2020) Ольги Деркачової і Соломії Ушневич презентується інклюзивний сегмент зарубіжної та української літератур. «У нашому підручнику ми говоритимемо про ту інклюзивну літературу», де «героями є люди з інвалідністю», −зазначає у передмові О. Деркачова і наголошує, що це передовсім новітня література, яка позбулася традицій і стереотипів несприйняття людей з інвалідністю.

Це унікальне навчальне видання, яке варто використовувати у неформальній та інформальній освіті з метою формування інклюзивної компетентності.

У зв’язку з активним запровадженням у загальноосвітніх навчальних закладах України інклюзивного освітнього простору, учителі (і не лише вчителі) потребують додаткових знань про осіб з інвалідністю та методи і прийоми роботи з ними. Адже інклюзивне навчання, як система освітніх послуг, базується на принципах недискримінації, врахування багатоманітності людини, ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників.Фаховому вчителю, який постійно набуває нових знань шляхом самоосвіти, у пригоді стане інклюзивна література −художні видання, що розповідають про осіб з інвалідністю і «фокусують інтерес читача на загальнолюдських якостях та можливостях літературних героїв з інвалідністю; …«покликані зробити спілкування з такими людьми обопільно цікавим та комфортним» [с. 6].

Слідом за О. Осмоловською, авторки підручника подають тлумачення терміну: «Інклюзивна література – це література, орієнтована на реалізацію дотримання прав осіб з інвалідністю та формування позитивного сприйняття інвалідності та особистої різноманітності». На жаль, укладачки не зазначають цільову аудиторію підручника. Це – учителі, насамперед української та зарубіжної літератур, видавці чи бібліотекарі? Бо якщо книга адресована учителям літератури – тоді визначення поняття «інклюзивна література» має корелювати з концепцією літератури як мистецтва слова, а не із соціологічним підходом. 

У розділі підручника «Зарубіжний контекст» схарактеризовано 22 книги зарубіжних авторів, наприклад: «Над зозулиним гніздом» Кена Кізі, «Квіти  для Елджернона» Деніела Кіза, «Усе те незриме світло» Ентоні Дорра та ін.

У розділі «Український контекст» йдеться про інклюзивні книги 17-ти українських авторів, зокрема: «140 децибелів тиші» Андрія Бачинського, «Метелики в крижаних панцирах» Оксани  Радушинської, «Сіль для моря або Білий Кит» Анастасії Нікуліної та ін. 

Підрозділи, присвячені окремій книзі, структуровані як стаття про автора, переказ та аналіз змісту твору, запитання і завдання (наприклад, «Прочитайте відгуки про «Квіти для Елджернона. Перекладіть» (з англійської) [с. 39−40], література до теми. Також у підручнику наведено перелік інклюзивних фільмів і мультфільмів.

Завершується підручник рубриками «Методичний навігатор», у якому пояснюються різні прийоми роботи над текстом, що пропонуються у завданнях, і «Методичний помічник», де вміщено QR-коди онлайн ресурсів.

Перевагою цього видання є не лише розлога інформація про інклюзивну художню літературу, а йінтерактивна складова, насиченість покликаннями на мультимедійні ресурси у вигляді QR-кодів та гіперпосилань.

Отож, книга «Література та інклюзія» Ольги Деркачової та Соломії Ушневичдопоможе читачам розширити горизонти інклюзивної теми, а також підвищити цифрову компетентність.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери