Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

14.03.2023|10:18|Олександр Каленченко

“Long play” – у подкастах великого міста. Елегантна поезія В’ячеслава Левицького

Нова збірка віршів відомого київського поета В’ячеслава Левицького “Long play” може стати провідним літературним «подкастом» для шанувальників урбаністичної поезії.

Це книжка художніх дороговказів сучасного мегаполісу, де все розчиняється у круговерті гамірних вулиць: мистецтво і електронний світ, побутові сцени і духовні інсайти, а забуті миті історії оживають в онлайні сучасності.

Це елегантна збірка, написана у дуже елегантному стилі. Образ автора-ліричного героя уявляється не інакше як у костюмі Сержа Гензбура з годинником і краваткою, – дорогого гостя всіх міських театрів, галерей і весняно-осінніх набережних. Його голос захоплює віртуозністю богемних зізнань:

Сквер пройнявся перламутром насту.

Знову розтривожуся старим:

                           Футуриста місить «неокласик»,

                           Вийшовши в душі твоїй на ринг.

         Це дуже міська збірка і дуже столична. Зокрема в ній багато не просто музики, а музики, що лине крізь прочинені вікна, наприклад, опери або філармонії. Це «Повітряні клавесини» великого міста. Музика – рух, музика – стрім, альтернатива заплутаній екзистенції телефонних мереж, які зрештою виходять на шлях від серця до серця і олюднюються у цифровому режимі Unplugged:

                           Коли музика Жоржа Бізе лунає з прочиненого вікна,

                           дерева пестять на своїх рукавах

                           шеврони гнізд.

Від всеохопної зацікавленості автора не може сховатися жодна дрібниця сучасного цифрового побуту і будь-яка побачена річ отримує елегантну інтерпретацію, часом романтичну як ось у «Електронній елегії», де на електронного поштаря завжди чекає електронна поштарка, а часом і вмотивовано-гротескну, як у рядках про ботоксні ін’єкції з музичним «омолоджувальним куплетом» замість омолоджувального коктейлю або «куряву з електронної цигарки… на фасаді замку барона».

Помітним є принцип і мистецько-поетичної експозиції, що відкриває картинно-галерейний контекст великого міста з присутнім відчуттям реальності музейно-мистецького простору, коли, наприклад, Ван Гог і Малевич мимовільно і легко постають у впізнаваних асоціаціях зі своїми полотнами. Малевич – із «Чорним квадратом»:

                                    А за ними стежив Малевич

із шипшинової алеї

                                    Та міркував про QR-код

 а Ван Гог – зі своїм знаменитим вухом на автопортреті, як наприклад у вірші «Знову червоніє вухо ліве»:

                           Злість отитів, напади застудні –

                           Добре натерпілись ми удвох.

                           Нині ж – ого-го, та в мить облуди

                           Я ван Гог.

Далі – перехід у площину пандемійного подіуму з елегантно-іронічними дефіліядами масок і аксесуарів, що стали звичними і символічними у період пандемії коронавірусу. Автор з іронічною меланхолійністю говорить про елегантні «повітряні рукостискання» за аналогією до повітряних поцілунків, про «Віконта у медичній масці», про модну «Колекцію масок весна – літо 2020» від пандемійного кутюр’є.

Цікавим є історичний простір поезії В’ячеслава Левицького з миттєвими переходами від лінку середньовіччя до лінків сучасності. Читачів неодмінно порадують впізнавані топоси Києва, зокрема легендарні – книгозбірня Ярослава з бібліотекарками-каріатидами, що застигли на вулиці Ярославів Вал, замок барона, романтичне перечікування зливи у брамі Заборовського, а також Поділ, київська підземка і її Львівська Брама… Все це розширює урбаністичний хронотоп, веде вглиб історії, оприявлює часовий палімпсест міста.

Віртуозними є сюжети на тему правопису, елегантні філологічні варіації, неначе нотатки, залишені поетом на білих ресторанних серветках – зібрані в окремих циклах віршів, аби пролити світло на  явища мовно-літературної діалектики. Це і дискурсивні проблеми правопису,  топоніміки, дилеми римування і пошуки літературних форм..

Звичайно, ліричний GPS збірки не обмежується поетичною мапою київських локацій, а виходить далеко на обрії інших міст. Це, неодмінно, додає різноманітності елегантній книжці В’ячеслава Левицького “Long play” та її елегантному стилю, що вносить таку бажану альтернативу у цифро-простір великого міста.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери