Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

02.09.2023|14:53|VOGUE

5 нових проникливих книжок про війну

Поезія і зворушливі есеї, щоденники та особисті зізнання — українські письменники продовжують фіксувати війну та наш досвід сьогодення. Ми вибрали кілька нових книжок, які можуть підтримати та стати розрадою для кожного з нас.

"Повітряна й тривожна книжка", Ірина Славінська

Нова збірка української журналістки, продюсерки Радіо Культура Ірини Славінської у дуже чутливий та тонкий спосіб фіксує те, що сталося з нами за останні півтора року, адже, як пише сама авторка, "війна триває з 2014-го, а повномасштабне вторгнення росії в Україну 2022 року остаточно поділило наші життя на до і після".

У книжці йдеться про те, що стало таким знайомим і звичним для нас — про блекаути і нові звички, про те, як адаптуються до нових реалій умовні "тилові" чи фронтові міста, про те, як змінилося наше ставлення до колись звичних речей — наприклад, червоної помади чи взуття на підборах (перший розділ книжки так і називається — "Гардероб", в ньому авторка зізнається у важливих для себе, а певною мірою і спільних для нас, особистісних змінах).

"Війна вкрала у нас спокій, друзів, оселі, але несподівано й позбавила всього зайвого — речей, сподівань, страхів. Ми стали відвертішими, різкішими й водночас значно сильнішими. "Як колись" уже ніколи не буде, але точно настане "після перемоги"".

Vivat

"Поміж сирен"

Поетична збірка, під обкладинкою якої зібрано кілька десятків нових віршів, написаних під час повномасштабної війни. Ось як описує її упорядник Остап Сливинський. "Увібравши голоси 59 сучасних українських поетів і поеток, ця збірка показує, якими ми стаємо в горнилі випробувань: сильними, вразливими, непереможними. Як документ, як свідчення, як поетична хроніка великої війни ця збірка мусить бути різноголосою, контрастною, трохи нерівною. Цими віршами говорить наш час".

Серед авторів — Сергій Жадан, Катерина Калитко, Любов Якимчук, Ярина Чорногуз, Павло Вишебаба, Ірина Цілик та інші.

Vivat

"Позивний для Йова", Олександр Михед

 

"Я почав писати цю книжку у перший день вторгнення і працював над нею протягом року, фіксуючи ключові точки нової дійсності та розлами свідомості. Ця книжка— про мене, мою родину, друзів, які стали нашою родиною. І друзів, яких дав цей рік. Ця книжка — про те, що з нами сталося".

Так описує "Позивний для Йова" його автор Олександр Михед — письменник, член українського ПЕН, який доєднався до лав ЗСУ. На цих сторінках він розповідає не тільки те, що сталося з ним та його сім´єю (батьки Олександра провели кілька тижні в окупації в Бучі), але й фактично про всіх нас. Обов´язково до прочитання.

Видавництво Старого Лева

"Бій за Київ", Сергій Руденко

 

Збірка есеїв відомого журналіста та ведучого Сергія Руденка містить 17 текстів, що розповідають про оборону Києва у лютому-березні 2022 року. Тексти побудовані навколо конкретних особистостей, які опинилися у вирі подій, та їхніх історій: це актор та військовослужбовець Ахтем Сеітаблаєв, музикант Андрій Хливнюк, боксери брати Кличко, фотограф Макс Левін, який загинув у березні 2022 року, активіст і військовик Роман Ратушний, що обороняв Київщину, а влітку 2022 року загинув на Харківщині, та інші.

Книга містить щемкі малюнки українського ілюстратора Нікіти Тітова.

"Фабула"

"Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші", Володимир Вакуленко

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери