Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника

Літературний дайджест

Яскрава шістка: ТОП дитячих суперкнижок для сімейних сторітаймів

Літання, біг зі швидкістю світла, невидимість, телепатія, надлюдська сила, надзвичайний розум, лазерний погляд, рентгенівське бачення…

Літання, біг зі швидкістю світла, невидимість, телепатія, надлюдська сила, надзвичайний розум, лазерний погляд, рентгенівське бачення… Багато хто не відмовився б мати бодай одну з таких здібностей, адже володіючи, наприклад, вмінням телепортуватися, можна було б не просто в будь-яку мить переміститися на сніданок до затишної паризької кав’ярні, чи на серфінг до сонячної Каліфорнії, але й стати справді видатною людиною. Та де там видатною, можна було б цілком резонно називатися суперлюдиною! А втім, зовсім не надзвичайні здібності роблять нас супергероями. А що ж? Про це й розповімо у нашій свіжій добірці суперських книжок-картинок для читання разом із дітьми уголос.
 
Міра Київська, Bookmal
 
Зоґ, Джулія Дональдсон, Аксель Шеффлер
 
Почнімо з книжки, яку можна назвати суперською вже тому, що створена вона фантастично успішним і талановитим творчим тандемом письменниці Джулії Дональдсон і художника Акселя Шеффлера. Як завжди, в основі сюжету їхньої книжки-картинки лежить казкова історія — з вогнедишними драконами, принцесами та принцами. І як завжди, сюжет цей, попри на позір банальний набір героїв, інтригує, дивує та захоплює.
Перш за все тому, що читачам і читачкам пропонується побачити цей казковий світ з точки зору дракона, а вірніше дракончика на ім’я Зоґ, якому, попри зусилля та бажання, дещо важко дається навчання у лісовій школі для драконів. Літати, ревіти, дертися на високі королівські вежі, дихати полум’ям — робити все це, як виявляється, не так просто. І Зоґові навряд вдалося б впоратись із цими завданнями, якби не принцеса, яка завжди готова підтримати та допомогти. Допомогти навіть тоді, коли перед драконом стоїть завдання викрасти принцесу. А все тому, що принцеса і сама не надто рада своїй принцесячій долі — вона ж бо мріє не сукенкам тішитися, а стати лікаркою та рятувати інших. І хоча вирватися з лабетів казкових шаблонів так само складно, як і втекти від стереотипних ролей у реальному житті, разом із Зоґом дівчина планує втілити свою мрію в життя. Ба більше, заповзята та хоробра дівчина зуміє створити справжню суперкоманду рятівників, адже допомагати іншим завжди цікавіше разом із друзями.
 
Отож, крім як просто розважитися та отримати задоволення від захопливої історії з ламанням траиційного казкового сюжету та милими смішними ілюстраціями, читачам пропонується серйозно поміркувати. І про важливість допомоги іншим та підтримки одне одного. І про свободу вибору, яка у всі часи була, є і залишається проблемою, актуальність якої важко переоцінити.
 
Майстерня Вендела, Кріс Рідделл
 
Коли мова йде про супергероїв, ми звично думаємо про досконалість, про щось без вад, без жодного натяку на ґандж. Але справжнє супергеройство, навпаки, дуже часто ґрунтується на тому, що вважається неідеальним. Доказ тому можна знайти у книжці-картинці «Майстерня Венделла», яку вигадав, написав і намалював ще один суперавтор зі світовим ім’ям, один з найулюбленіших ілюстраторів Ніла Ґеймана, триктарний (!) володар медалі Кейт Ґріневей, Кріс Рідделл.
 
Ця напрочуд красива та вишукана книжка розповідає історію про винахідника на ім’я Вендел —  геніальне мишеня, яке настільки поглинулося винахідництвом, що не встигає ні навести лад у майстерні, ні поспати. І якщо з «поспати» важко щось вигадати, то для прибирання гармидеру розумаха вирішує створити робота-помічника. Кілька митей і в майстерні Вендела з’являється симпатичний робот Кланц. Але перший млинець, як то кажуть, нанівець. Не довівши творцеві своєї профпридатності, бідолаха Кланц опиняється на сміттєзвалищі, а його місце займає новенький Венделбот — не ідеальний, а занадто ідеальний прибиральник, який вирішує і самого Вендела відправити на смітник. Аж тут і починається найцікавіша частина історії, у якій недолугий бракований Кланц, замість того, щоби мститися, рятує свого творця зі скрути. Чому? Відповідь на це запитання діти можуть спробувати вигадати самостійно, або ж разом із батьками, під час затишного сторітайму. А разом із тим діти матимуть нагоду подумати і про те, що таке справжня дружба, і про те, чи можлива вона між винахідником і роботом, і про те, що таке відповідальність.
 
Як сховати лева, Гелен Стівенс
 
У всесвіті дитячої літератури, як і в нашому реальному світі, часто не легко живеться вовкам, тиграм, левам й іншим Великим-Лихим-Хижим. А все тому, що стрічаючи по одежі, ми рідко даємо шанс проявити свій розум тим, чия зовнішність видається нам страшною, дивною, непривітною, чи просто некрасивою. На щастя, сьогодні існує чимало дитячих книжок, які руйнують таку звичку стереотипного сприйняття. Одним із таких видань і є симпатична книжка-картинка Гелен Стівенс «Як сховати лева».
 
Отож до сюжету. Якось до міста приходить лев і, зрозуміло, що влаштовує там неабиякий переполох. Перелякані та розлючені містяни влаштовують справжні лев’ячі лови, а бідолаха ж усього-на-всього хотів придбати капелюха. Добре, що маленька Іріс зовсім не боїться лева. Вона готова заховати його у себе вдома від усіх… навіть від мами з татом. Та хіба ж можливо провести все життя, ховаючись від усіх? Зрештою, левові таки вдається переконати містян, а заразом і читачів, у тому, що навіть хижі леви можуть бути хорошими та здійснювати супергеройські подвиги. Головне — дати їм шанс проявити себе.
 
Захопливий динамічний сюжет, легкий текст, милі й емоційні ілюстрації, дотепність, руйнування стереотипів — як не крути, та ця простенька книжка-картинка має всі шанси зайняти чільне місце на дитячій полиці. Та ще й опиниться вона там не одна, а разом із продовженнями, адже Гелен Стівенс створила не одну книжку, а цілу лев’ячу серію.
 
Макс та супергерої, Росіо Бонілла, Оріоль Малет
 
Якщо ви спробуєте уважно роззирнутися навкруги, то зможете помітити, що у нашому буденні купа супергероїв. Супергероїв, які не хизується своїми подвигами, за якими не бігають тисячі шанувальників, які не отримують нагороди, не носять лискучі костюми та яскраві плащі та й загалом не дуже вирізняються на тлі інших. Якщо ж власної уважності вам не вистачає, то у пригоді стане книжка-картинка «Макс та супергерої».
 
Як і безліч інших дітей, Макс захоплюється супергероями, історії про яких вони часто читають із дідусем. Як і в багатьох інших, у нього є улюблений супергерой, а вірніше — хоробра супергероїня на ім’я Мегасила. Знешкоджувати бомби, програмувати комп’ютери, бачити крізь стіни… Здається, що для цієї супергероїні, ім’я якої не дуже відоме широкому колу шанувальників супергероїв, немає нічого неможливого. Усе їй під силу, усе їй вдається, а найкраще, на що здатна Мегасила — бути мамою для маленького Макса. Ось так от просто, але надзвичайно мило, книжка спонукає маленьких та й великих читачів і читачок шукати надзвичайне не лише у літературі, але й у своєму щоденні, бачити супергероїв не тільки в коміксах і на екранах, але й удома.
 
 
Ідея на мільй000000н, Катерина Сад
 
Зі зрозумілих причин справжніми супергероями вважають лише тих, хто рятує інших. Але, погодьтеся, перш ніж визволяти когось зі скрути, варто подбати про себе. Як у літаках — спершу потрібно одягнути кисневу маску собі, а вже потім братися допомагати іншим. Інакше, як же ж може врятувати когось той, хто і сам потребує помочі? Саме про самопорятунок і йдеться у дебютній авторській книжці-картинці Катерини Сад «Ідея на мільй000000н». За сюжетом цієї книжки, рятують себе качки, які лишилися покинутими напризволяще на одній забутій фермі. Отже, наближається холодна зима, господаря, який міг би про них піклуватися, поряд нема, їжі нема — нічого, здавалося б, надзвичайного, за винятком пірнатих героїв, у такій ситуації немає. Що ж робитимуть виняткові герої у невинятковій ситуації? Качине рішення у цій скруті вельми очікуване — знайти нового господаря. От тільки обраний качками спосіб не виправдає сподівань — не так легко, як виявилося, написати оголошення, якщо зовсім не вмієш писати. На щастя, несподівано і для героїв, і для читачів невдача обернеться справжньою перемогою, а нещасні покинуті качки стануть суперуспішними підприємцями та відкриють друкарню. І хоча потреба в оголошенні відпаде, писати вони таки навчаться.
 
Ось так от із гумором, весело та красиво ця коротенька качина історія без дидактизму «вчить» дітей основам підприємницької діяльності, азам мистецтва стартапів і безцінному вмінню бачити у невдачах можливості для розвитку (та заробітку!) та ніколи не опускати руки та крила.

Крім того, тішить у книжці Катерини Саді те, що сюжет історії розповідає про творчість. Та ще й не про абияку, а про таку, що настільки тісно пов’язана з тим, як саме створено «Ідею на мільй000000н», адже усі ілюстрації авторка створює, поєднуючи станкову графіку та графічний планшет. Дрібничка, але приємна.
 
Моя бабуся — супергерой, Марлуз фон Лон
 
Хоча про книжку-картинку «Моя бабуся — супергерой» вже йшлося у добірці про бабусь та дідусів, не згадати її ще й тут було б прикро, адже Марлуз фон Лон, як і автори видання «Макс та супергерої», на сторінках своєї книжки робить дуже важливу річ — закликає бачити супергеройство у реальному житті. Більше того, закликає і читачів разом із головною героїнею вчитися супергеройству.

В основі книжки-картинки лежить історія про дівчинку на ім’я Сюзі та її бабусю, хвору на Альцгеймера. Але ні Сюзі, ні читачі не знають, що бабуся хвора. Читачі зможуть дізнатися про це вже тоді, коли повністю прочитають книжку — з післямови. Що ж до Сюзі, то про жодні хвороби у самому тексті ніхто не згадує. Дівчинка просто помічає, що її улюблена і найкраща у світі бабуся, з якою так весело гратися у супергероїв, починає дивно поводитись і забуває про все на світі. І хоча спершу Сюзі через це дуже засмучується, згодом приймає рішення, що тепер настала її черга бути супергероїнею та піклуватися про бабусю.

Таким чином, усе те, що, на перший погляд, мало викликати смуток, авторка та ілюстраторка показує як привід змінюватися на краще та творити добро. Ба більше, історія переконує, що у будь-яких вадах можна знайти переваги. І цю життєрадісну ідею вдало доповнюють ніжні емоційні пастельні ілюстрації, динамізм візуального наративу та родзинка видання — інтерактивні елементи, завдяки яким читачі можуть долучитися до Сюзі й уже разом шукати бабусині окуляри, шлях від магазину до будинку, правильні місця для продуктів тощо.


Додаткові матеріали

Від мрій до неймовірних винаходів: ТОП-4 книжки для дітей про історію технологій
25 Book Forum: топ продажів від видавців
Сім книжкових новинок осені, що варто не пропустити
П’ять книжок, які навчать вашу дитину програмувати
7 захопливих книжкових новинок до Форуму видавців-2018
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери