Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Презентації

Події

13.02.2021|10:25|Буквоїд

Олександр Гаврош написав дитячий детектив про Тараса Шевченка

Про Тараса Шевченка написано десятки художніх творів – романів, повістей, драм, поем, а от героєм фантастичного твору для школярів він, схоже, стає вперше. У серії «Машина часу» харківського видавництва «Фоліо» ужгородський письменник Олександр Гаврош видав повість «Врятувати Тараса Шевченка».

У роботу над біографією Кобзаря ужгородський письменник занурився під час написання кіносценарію на конкурс «Шевченко-200» , на якому посів друге місце у 2012 році. З тих пір художню Шевченкіану не полишає: у 2014 році на сцені Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого поставлено його п’єсу «Щоденник рядового Т.», а в 2019 році у видавництві «Академія» побачив  світ роман «Донос» про зрадника Кирило-Мефодіївського товариства Олексія Петрова.

І от наприкінці минулого року виходить повість для середнього шкільного віку «Врятувати Тараса Шевченка». Вона є продовженням «Музею пригод»,  героями якої стали працівники столичного музею раритетів, що в потаємній кімнаті несподівано відшукали міжчасовий портал і отримали змогу переміщуватися у часі.

Як пояснює сам автор, він хотів розповісти сучасним дітям про життя Тараса Шевченка як про людину. Адже хрестоматійний виклад вони отримують у школі. А в цій книжці мають змогу взяти участь у своєрідному літературному квесті, що дає можливість краще пізнати київський період Тарас Шевченка. Хоча повість пригодницька, але містить чимало пізнавального матеріалу про геніального поета і художника, його оточення та Київ 1847 року.

На думку доктора історичних наук, письменника Сергія Федаки, «Нова книжка Олексадра Гавроша демонструє нестандартний підхід до однієї з найскладніших постатей української історії. Автор підійшов до цього з традиційним зухвальством і дивовижним безстрашшям, ризикнув і, схоже, що виграв».



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери