Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Презентації

Події

26.01.2024|10:38|Буквоїд

Видавництво Старого Лева презентує книгу Анни та Андрія Шиманських «501 факт, який треба знати з... історії України»

Яке українське місто згадує Гомер у своїй «Одіссеї»? Особистим знаком якого князя було зображення сучасного тризуба?

Коли вперше в писемних пам’ятках згадано слово «Україна»? А хто з гетьманів був шанувальником кави? Відповіді на ці та інші питання знайдете на сторінках ілюстрованого довідника «501 факт, який треба знати з…історії України».

Автори видання Анна та Андрій Шиманські розповідають про історію України у форматі коротких цікавих фактів, які об’єднані за хронологією. Ці факти — знакові, цікаві, подекуди кумедні і таємничі. Читаючи їх, минуле стає ближчим, а сучасне — зрозумілішим.

Співавтор видання Андрій Шиманський розповідає:

«Наприкінці 2020 року нас запросили попрацювати науковими редакторами з перекладом книги Елісон Реттл «501 факт, який треба знати з... історії». Тоді і виникла ідея зробити таку ж книгу, але вже з історії України. На початку це видавалось не дуже складним завданням – формат книги передбачає поєднання великих та коротких фактів, серйозних та легких. Але на практиці це виявилось справжнім челенджем – прописати відібрані факти так, щоб це було цікаво, інформативно й точно. При цьому не пропустити чогось важливого. Постійно балансувати між тематиками, рівномірно розкрити різні епохи, розповісти про те, чому не приділено достатньої уваги в підручниках… Словом – було весело».

Книжка «501 факт, який треба знати з…історії України» складається з 10 розділів, що містять факти про найдавніші часи, княжу добу та козацтво, Україну у вирі світових воєн, радянські часи та Незалежність, російсько-українську війну.

«Близько 75% тексту було готово, коли росія 24 лютого 2022 року вчергове вторглась на українські землі. Тому книга вийшла іншою, ніж планувалась: у ній присутня війна та події останніх місяців, — розповідає Анна Шиманська. — Серед 501 факту є історії про мамонтів, Дрогобицьку солеварню, козаків, корецьку порцеляну, опішнянські сливи, Михайла Грушевського, січових стрільців, родину Терещенків та Григорія Сковороду, що повчав молодь не видавлювати прищі. Бо ж історія України – це сотні епізодів з життя мільйонів людей, що мешкали тут десять, сто та тисячу років тому.  Звісно, такий формат не завжди дозволяє розкрити всі аспекти події, явища чи певного історичного діяча. Але я буду безмежно щаслива, якщо хоча б одна з представлених у книзі історій підштовхне читачів до подальших пошуків та зацікавленням минулим України. Бо воно впливає на її майбутнє».

Видання доповнене світлинами з різних джерел та ілюстраціями Ярини Мозіль. 

Анна Шиманська — менеджерка культурних проєктів. Народилась 18 жовтня 1989 року. Закінчила Львівський національний університет ім. І. Франка (спеціальність «Історія»). Від 2015 року працює у сфері культури та зв’язів з громадськістю. Нині – івент-менеджерка «Видавництва Старого Лева». Серед захоплень: люди, книги та коти.

Андрій Шиманський — український історик та музейник. Народився на Тернопільщині, з 2004 р. проживає у Львові. 2009-2018 р. – науковий співробітник, керівник усноісторичних проектів Музею “Територія Терору”. З 2018 р. науковий співробітник Львівського музею історії релігії. З 2019 р. заступник директора Регіонального науково-освітнього центру з вивчення Голодомору та Голокосту при Національному університеті “Львівська політехніка”.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери