Re: цензії

25.07.2024|Ігор Фарина, письменник, м. Шумськ на Тернопіллі
Відчуває серце подихи часу
25.07.2024|Тетяна Череп-Пероганич
Книжка про літо, коли сонце стало чорним…
20.07.2024|Валентина Семеняк, письменниця
Небоземляни – діти світла серед нас
19.07.2024|Богдан Дячишин, Львів
Я і є памʼять – вічний
18.07.2024|Тетяна Качак, докторка філологічних наук, професорка Прикарпатського національного університету ім.Стефаника
Літературознавчі візії Лариси Табачин
Знову – Селін, знову – війна
06.07.2024|Оксана Тебешевська, заслужений вчитель України
Верліброві філософеми Євгена Барана
28.06.2024|Сергій Постоловський
«Анатомія ненависті. Путін і Україна» Сергія Руденка. Книга для тих, хто хоче не тільки знати, але й зрозуміти
27.06.2024|Богдан Дячишин, Львів
«До світла, що у слові…» (Полілоги живого слова для дітей і дорослих)
20.06.2024|Віктор Вербич
Нора Ікстена: «Чи любов краща за життя?»
Головна\Події\Презентації

Події

19.05.2024|11:36|Буквоїд

Вільні голоси Криму. До друку готують документальну книжку про кримських політв’язнів

Видання українською та англійською мовами розповість про жертв російського окупаційного режиму і допоможе адвокатувати права українських громадян, яких РФ тримає в неволі

«Вільні голоси Криму» — це серія з 16 текстових портретів про громадянських журналістів-політвʼязнів. Команда проєкту розповідає історії їхнього життя, затримання та перебування в неволі. Публікації містять уривки з щоденників, листів, виступів у судах. Автори текстів досліджують судові справи, комунікують з родинами і правозахисниками.  

Це спільна ініціатива Українського ПЕН, The Ukrainians Media, Центру прав людини ZMINA та видавництва Vivat, що є продовженням кампанії Українського ПЕН та ZMINA #SolidarityWords на підтримку авторів-політв´язнів в окупованому Криму.  

Усі текстові портрети про журналістів-політв’язнів будуть опубліковані на сайті The Ukrainians. Наразі вже вийшло 4 матеріали. Перша історія — про кримськотатарського журналіста й політика, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, якого Росія звинуватила в «диверсії» та увʼязнила на 17 років. Другий портрет — ув’язненого позаштатного журналіста «Крим. Реалії» Владислава Єсипенка. Його РФ засудила до шести років колонії загального режиму. Третя історія — про  Амета Сулейманова, громадянського журналіста з Бахчисарая, батька чотирьох синів, котрого російські окупанти ув’язнили за бажання показувати правду. Четверта — про Сервера Мустафаєва, правозахисника, засудженого до 14 років колонії суворого режиму.  Його родина була депортована з Криму у 1944 році.  

Редакторкою історій є авторка книжки «За перекопом є земля» Анастасія Левкова. Серед журналістів проєкту — Олександра Єфименко, Ірина Славінська, Олеся Яремчук, Віра Курико, Рустем Халілов, Ольга Духнич, Євгенія Генова. 

Спецпроєкт стане основою документальної книжки. Упорядницями є репортерка Олеся Яремчук та співзасновниця The Ukrainians Media Інна Березніцька. Книжка вийде друком українською та англійською мовами у видавництві VIVAT восени. Видання важливе для адвокаційної роботи українських правозахисників. 

«Мета "Голосів вільного Криму" — привернути увагу до справ українських заручників Кремля. Кожен текст покликаний тримати у фокусі уваги українців історії кримських журналістів, яких незаконно ув´язнила російська окупаційна влада. Друге завдання проєкту — адвокаційне — сприяти міжнародному тиску на росію задля звільнення політв´язнів. Саме тому книжка вийде двома мовами — англійською та українською», — говорить Тетяна Терен, виконавча директорка Українського ПЕН та ініціаторка проєкту

«З початком повномасштабного вторгнення в українському суспільстві зі зрозумілих причин дещо змістився фокус уваги — ті злочини проти людських свободи і прав, що нині відбуваються в окупованому Криму, опинилися в тіні загальної ситуації в країні. Тому нині дуже важливо продовжувати говорити про це та підтримувати тих, хто стоїть за свої права в надзвичайно складних умовах. Наша місія — зберегти історії кримських політв’язнів та максимально зробити їх почутими в глобальному співтоваристві. Саме тому видання, яке вийде наприкінці року у видавництві “Vivat”, готується паралельно українською та англійською мовами», — говорить Юлія Орлова, генеральна директорка видавництва «Vivat».

Станом на 24 квітня 2024 року окупанти незаконно ув’язнили — 218 людей, з яких 133 — кримські татари. Арештовані — 40 (з них 29 кримські татари), ув’язнені — 150 (з них 98 кримські татари), без статусу — 28 (з них 6 кримські татари). Серед тих, кого Росія тримає в неволі — 16 медійників, блогерів і громадянських журналістів. Це дані Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

Крім того, за словами менеджерки проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторії Нестеренко, протягом 2022-2023 року ZMINA зафіксувала у Криму 162 випадки атак проти професійних працівників ЗМІ та громадянських журналістів, редакцій традиційних та онлайн-видань, телеграм-каналів, а також онлайн-активістів. 

«Найчастіше кримські журналісти зіштовхуються з погрозами, затриманнями, арештами та штрафами за звинуваченнями в адміністративних правопорушеннях», – додала Вікторія.

Спецпроєкт «Вільні голоси Криму» втілюється за підтримки Національного фонду демократії (NED).



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери