Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Премії

Події

18.12.2023|12:14|Буквоїд

Визначено лауреатів премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва 2023 року

У Держкомтелерадіо відбулось засідання Комітету з присудження премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва.

Після обговорення робіт Комітет шляхом таємного голосування визначив лауреатів 2023 року.

У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» перемогла книга Андрія Кокотюхи «Врятувати березень», яка вийшла 2022 року у видавництві «Ранок». У романі йдеться про одну родину на Київщині, що потрапила під російську окупацію навесні 2022 року. Головний герой і його сім’я - збірні образи людей, з якими познайомився автор під час волонтерської допомоги.Перед нами історія про те, як вже молода людина нарешті дорослішає по-справжньому, як росте і відкриває, на що вона здатна. Цей березень стане найважчим у житті героїв, і події цього березня, звісно, відгукуються в душах читачів.

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» серед книг, які вийшли у видавництвах «АССА» (м. Харків),  «АПРІОРІ» (м. Львів),«Коло» (м. Дрогобич), «Ранок» (м. Харків),  «Час майстрів» (м. Київ),комітет переважною більшістю голосів відзначив художнє оформлення Олександра Продана книги  «Дім», що вийшла друком у жовтні 2022 року у харківському видавництві «Ранок».

Ілюстрації Олександра Продана - це вагома частина історії, яку оповідає у книжці «Дім» Катерина Тихозора, і це загалом є характерним для «книжки-картинки». Щемка і світла історія про хлопчика, який втратив дім через війну і тепер намагається віднайти його усередині себе, потребує правдивого, ясного, дзвінкого голосу оповідача. І в «Домі», безумовно, цим оповідачем є не лише автор тексту, а й художник. Олександр тонко відчув сенси, закладені авторкою між рядків, і зумів втілити їх у лаконічній, зрозумілій, але й емоційній манері.

У номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» було висунуто  8 робіт професійних та аматорських театральних колективів Києва, Івано-Франківська, Хмельницького, Кривого Рога, міста Дружба Шосткинського району  Сумської області. За рішенням комітету перемогу здобула вистава Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки «Хто росте в саду», яку поставила режисерка Катерина Лук’яненко. Це перша в Україні інклюзивна вистава для дітей, юнацтва та людей з порушенням зору.  Своєю оригінальною постановкою Івано-Франківський театр ляльок крізь призму «шостого почуття» доносить до глядачів вічні цінності – любов до рідної Батьківщини, ставлення людини до природи та навколишнього світу, про пошук себе та свого місця у світі…

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» було висунуто п’ять робіт. Члени Комітету, розглянувши їх, ухвалили рішення не присуджувати премію в цій номінації.

Загалом 2023-го року на здобуття премії було висунуто 56 творів у чотирьох номінаціях. До голосування допущено 52 роботи. Не включено до переліку претендентів на здобуття премії два видання, які не відповідають умовам висунення - опубліковані у завершеному вигляді пізніше ніж за півроку до їхнього подання на конкурс.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери