Головна\Події\Фестивалі

Події

06.09.2021|21:52|Буквоїд

9-12 вересня відбудеться фестиваль-воркшоп “Прописи” Українського ПЕН в Івано-Франківську

9-12 вересня Український ПЕН організовує фестиваль-воркшоп “Прописи” в Івано-Франківську.

У ці чотири дні запланована професійна програма для 10 відібраних за конкурсом авторів-дебютантів (лекції, воркшопи, індивідуальні заняття), та публічна – для всіх, хто цікавиться літературою. 

Куратор проєкту, поет, перекладач та віцепрезидент Українсього ПЕН Остап Сливинський наголошує, що “Прописи” – це фестиваль молодих авторів, але це також фестиваль для міста. “Про що молодим авторам цікаво поговорити зі знаними письменниками, як сьогодні відбувається цей діалог поколінь? Це можна буде побачити на зустрічах з Юрієм Андруховичем, Ларисою Денисенко, Тарасом Прохаськом, Вікторією Амеліною, Ілларіоном Павлюком. Як молода література працює з медіа, які нові ідеї в ній вирують – про це також буде публічна програма "Прописів". А під час лекцій і воркшопів для учасників фестивалю буде йтися не лише про те, як писати якісну поезію, прозу, критику і сценаристику, але й про те, як захистити свої професійні права як письменників, і що означає свобода слова й самовираження – базова передумова існування і вільного митця, і громадянського суспільства”, – наголосив він.

У рамках “Прописів” Остап Сливинський візьме участь у поетичному марафоні за участі ще двох поетів – Галини Крукі Мірека Боднаря.

Виконавча директорка Українського ПЕН, журналістка Тетяна Терен звертає увагу на те, що в Україні замало майданчиків та інструментів для молодих письменників, які допомогли б їм увійти в літературу. “У нас фактично немає літературних часописів і видавництв, які б працювали з творами початківців, а також премій і конкурсів, які би відзначали і підтримували найталановитіших. “Прописи” народилися з усвідомлення цих проблем: це одночасно і творча майстерня, в якій можна отримати поради менторів, і школа, де передають важливі літературні знання, і фестиваль, де зустрічаються різні літературні покоління, і резиденція, де можна попрацювати зі своїми текстами, і медіа, адже в жовтні ми опублікуємо тексти наших авторів у підсумковому альманасі. І що найважливіше для ПЕН як правозахисної організації – це буде простір, в якому ми будемо говорити про права і цінності авторів”, – зазначила вона. 

Учасниками професійної програми стануть: Богдан Бень, Олеся Богдан, Ганна Гнедкова, Софія Головецька, Орися Грудка, Аріна Кравченко, Ростислав Кузик, Романія Строцька, Дарія Суздалова та Вікторія Фещук. Вони ж модеруватимуть подіумні розмови в рамках фестивалю. 

На всі заходи публічної програми, яку ми публікуємо нижче, вхід – вільний. Трансляцію більшості заходів можна буде подивитися на сторінці PEN Ukraine у Facebook.

  

ПУБЛІЧНА ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ-ВОРКШОПУ “ПРОПИСИ”

 

9 вересня

 

12:00 - 12:40  Відкриття фестивалю, привітання (Андрій Курков (онлайн), Тетяна Терен, Остап Сливинський). Локація: “Промприлад”: Промбар/тераса

 

19:30 - 21:00 Поетичний марафон: Галина Крук, Остап Сливинський, Мірек Боднар у тандемах з молодими авторами. Локація: “Промприлад”: Промбар/тераса + Facebook-трансляція

  

10 вересня

 

19:30 - 20:30  Подіумна розмова і літературне читання з Ілларіоном Павлюком. Локація  “Ваґабундо” + Facebook-трансляція

 

20:45 - 21:45  Подіумна розмова з Тарасом Прохаськом. Локація: “Ваґабундо” + Facebook-трансляція

 

22:00 - 23:00  “Перетікання”: вечір мультимедійних поетичних проєктів молодих авторів. Локація: “Ваґабундо” + Facebook-трансляція

 

11 вересня

 

19:00 - 20:00  Подіумна розмова і літературне читання з Ларисою Денисенко. Локація: “Промприлад”: Промбар/тераса + Facebook-трансляція

 

20:15 - 21:15  Подіумна розмова і літературне читання з Юрієм Андруховичем. Локація: “Промприлад”: Промбар/тераса + Facebook-трансляція

 

12 вересня

 

20:00 - 21:00  Подіумна розмова і літературне читання з Вікторією Амеліною. Локація: “Промприлад”: Промбар/тераса + Facebook-трансляція

 

21:00 - 22:00  Закриття фестивалю. Презентація учасниками свіжих текстів та ідей. Локація: “Промприлад”: Промбар/тераса.

 

Команда проєкту сподівається, що в майбутньому фестиваль-воркшоп “Прописи” стане

щорічним. Він покликаний сприяти розвитку сучасної літератури шляхом відкриття нових імен, а також просувати правозахисні цінності ПЕН серед молодих авторів. 

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Український ПЕН – культурна і правозахисна громадська організація, що об’єднує українських інтелектуалів – письменників, журналістів, науковців, видавців, перекладачів, правозахисників, культурних менеджерів. Налічує 137 членів і є одним із 146 національних центрів Міжнародного ПЕН. Є співзасновником Премій імені Василя Стуса, імені Юрія Шевельова, імені Георгія Ґонґадзе, а також Drahomán Prize.

Український культурний фонд – державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавством, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проєктів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

19.05.2024|11:47
В Україні видали першу частину з трилогії Соми Морґенштерна
19.05.2024|11:41
«Мій розмір – Чернівці»: у «Видавництві 21» триває передпродаж нової книжки Володимира Килинича
19.05.2024|11:36
Вільні голоси Криму. До друку готують документальну книжку про кримських політв’язнів
17.05.2024|14:06
Оголошено короткий список VI Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея
10.05.2024|18:25
ВСЛ оголосило передзамовлення на книжку Сергія Руденка "Анатомія ненависті. путін і Україна"
07.05.2024|08:27
11-12 травня у Львові відбудеться Coffee, Books & Vintage Festival #4
03.05.2024|13:07
Видавництво "Комубук" відкрило передзамовлення на новий роман Софії Андрухович "Катананхе"
02.05.2024|06:31
У Києві відкриється виставка фоторобіт Максима Кривцова
30.04.2024|08:08
100 найкращих книжок фестивалю «Книжкова країна»
27.04.2024|18:07
Культовий роман Любка Дереша "Культ" вийшов у ВСЛ


Партнери