Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Новини

04.04.2017|15:50|Буквоїд

Діна Джеффріс. «Дружина чайного плантатора»

Британський бестселер 2015 року, який протягом півроку не залишав топ-двадцятки на «Амазоні».

Дев’ятнадцятирічна англійка Гвендолен Хупер виходить заміж за багатого й привабливого вдівця, власника чайної плантації на Цейлоні. Вона мріє стати ідеальною дружиною і матір’ю, але життя у тропіках виявляється не таким, як вона очікувала. Робітники на плантації бунтують, сусіди-плантатори підступні та ворожі. І на додачу до всього героїня виявляє в домі скриню із запиленими жіночими сукнями, а в саду — зарослу травою могильну плиту без напису. Це — ключ до минулого чоловіка Гвендолен, і коли він дізнається про її знахідку, вибухає справжня катастрофа. Героїня опиняється перед вибором: приховати правду і продовжувати жити як нічого не сталося або відкрити моторошну таємницю, втративши все…

Ця чудово написана, глибоко хвилююча книга викликала величезну читацьку цікавість по обидва боки Атлантики. І річ тут не в заплутаній любовній інтризі, а в історії відчуження, моральної катастрофи й невідворотної втрати, яку майстерно передає письменниця. А ще — в чудово описаній атмосфері Цейлону, Малаї та Англії першої половини минулого століття, що переплітається з екскурсами в колоніальну історію цих країн. Екзотика, таємниці, розбиті серця — все це до останньої сторінки триматиме вас у напруженні. Тропічний рай — але рай із безліччю змій.

Думка критика: «Ця книга належить саме до тих, читати які — справжня насолода. Здається, що від її сторінок здіймається гарячий вологий туман тропічних випарів. І на тлі цього розгортається вражаюча за силою історія кохання і втрати, а чайна плантація на Цейлоні в 20-ті роки, на якій належить жити дев’ятнадцятирічній дружині плантатора-вдівця, стає ареною болісної драми. Це напружене дослідження того, що означає— кохати, що звернене до розумного і проникливого читача».

Діна Джеффріс (1948) — британська романістка, котра опублікувала чотири романи й велику кількість коротких оповідань. Народилася в Малайзії, де й провела перші дев’ять років життя. Після переїзду до Англії навчалася в Бірмінгемському коледжі мистецтв, а потім закінчила університет Ольстера, де спеціалізувалася на англійській літературі. Подальша доля майбутньої письменниці складалась непросто. Ще під час навчання в коледжі народився її старший син Джеймі, однак Діна не залишилась із батьком дитини і згодом вийшла заміж за Джона Оуена, на той час рок-музиканта. Обидва вели богемне життя, деякий час навіть жили в комуні хіпі в Суффолку, певний час Діна прожила в Італії як компаньйонка заможної літньої аристократки. Розлучившись із Оуеном, вона почала викладати літературу в школі Дарлінгтон-Хол, де й зустріла Річарда Джеффріса, з яким вони згодом одружилися.Сімейна трагедія перевернула життя Діни Джеффріс: її чотирнадцятирічний син загинув, повертаючись із школи на мопеді. Здавалося, що життя зайшло в глухий кут, і лише праця над першим романом «Розділені», який вийшов друком у 2013 році, дала змогу письменниці опанувати себе й подолати депресію.Та найбільший успіх приніс Діні Джеффріс другий роман — «Дружина чайного плантатора» (2015), який протягом 16 тижнів очолював список бестселерів за версією британської газети «Санді Таймс».

Нині письменниця живе у Глостерширі в колі сім’ї, закінчуючи працювати над романом «Перед дощами» — про життя в Індії у 30-ті роки минулого століття.

Діна Джеффріс. Дружина чайного плантатора. Х.: Фабула, 2017. - 528 с.



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери