Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Re:цензії

01.09.2021|13:14|Василь Кузан

У світі книг Галини Новосад

Новосад Галина. У сіті книг / упоряд. А. Любка. – Ужгород: Поліграфцентр «Ліра», 2021. – 320 с.

Це книга про книги. Але нічого подібного раніше ніхто не видавав. Бо це книга вражень читачки від прочитаного. Підкреслюю – вражень ЧИТАЧКИ, а не письменника і не критика. А читає Галина Новосад таки багато – вона читачка з досвідом. Одразу після прочитання книги вона осмислює прочитане, записує враження і публікує їх у соцмережах. Тепер маємо їх і під однією палітуркою.

Коли про книги колег пишуть критики чи письменники – це зовсім інше. Вони намагаються нікого не образити, обійти явні недоліки тексту, акцентувати увагу тільки на позитивному, якщо воно, звичайно, є. Якщо ж такого днем з вогнем не знайти, то тоді у відгуках надибуємо переказ сюжету, якісь загальні філософські фрази чи оповідь про автора рецензованого твору – такого чудового-чудового чоловіка і справжнього-справжнього друга, такого друга, що аж-аж.

Тут маємо зовсім інше. Авторка висловлюється конкретно і коротко. Її відгуки займають переважно сторінку-дві. Якщо їй не подобаються розлогі цитати із протоколів засідань пленумів ЦК КПРС та з партійних постанов у романі Марії Гримич «Клавка», то пані Галина так і пише. А всі інші відгуки на цей роман, які мені траплялися раніше, пересипані виправдовуваннями авторки, мовляв, це потрібно для передачі духу тих часів.

Відгуки Галини Новосад у книзі «У світі книг» подані у хронологічному порядку. Ми можемо спостерігати за порядком читання та вибором книг авторки. У певні місяці вона читала переважно романи про емігрантів, потім так само вибирала книги про Париж – підходила до процесу читання системно. А деякі читацькі періоди не означені ні тематично, ні географічно, ні ще якось. І ще: авторка не переймається пошуками назви для свого відгуку. Вона називає свої тексти назвою книги та іменем автора. До речі, це дуже зручно для пошуків матеріалів про конкретну книгу у змісті.

Особливістю цієї книги є і те, що українські письменники, тобто розповіді про їхні твори не виділено в окремий розділ – вони поруч із розповідями про книги класиків зарубіжної літератури та наших сучасників із різних країн. Таким чином можемо говорити про своєрідне введення рідної сучасної літератури у контекст світової. Маємо можливість спостерігати за тематичним розмаїттям чи співзвучністю, актуальністю поставлених проблем чи їх банальністю, вторинністю написаного чи новаторством у підходах розкриття тем. Галина Новосад виловлює та стисло і чесно передає нам усю гаму власних відчуттів та викликаних прочитаним думок. Це спонукає довіряти їй.

Тут є матеріали про твори Андрія Куркова і Юрія Винничука, Юрія Андруховича і Захер-Мазоха, Дмитра Кешелі і Оскара Вайлда, Дена Брауна і Мілана Кундери, Сари Джіо і Михайла Рошка, Василя Шкляра і Андрія Кокотюхи, Джерома К. Джерома і Люко Дашвар… Кілька матеріалів присвячено книгам Андрія Любки, який є упорядником книги. Загалом маємо понад 300 сторінок тексту.

Книгу Галини Новосад цікаво і корисно читати письменникам. Тут можна багато чому навчитися і, що головне, виловити у текстах моменти особливого зацікавлення читача: на що саме звертає увагу читач? Що важливо для нього? Чому він акцентує свою увагу зовсім не на тому, на що направляв його письменник? Що, крім сюжету, має значення? І ще багато відповідей на зовсім несподівані для себе питання можна тут знайти.

А ще книга може служити довідником для читача – такою собі дорожньою картою. Плануєш придбати книгу чи взяти її в бібліотеці – відкриваєш «У світі книг» і вибираєш.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери