Шість дуетів - шість світлоносних всесвітів
28.12.2021|Роксолана Жаркова, літературознавиця
«А я тебе в душу поклала і ношу, як хрестик натільний»: сакральні мотиви у поезії Ірини Фотуйми
Дриґом чи шкереберть? – 5 книг з незвичними сюжетами

Капсула у вічність, або Візитівка України

Ярина Винницька. Ковчег «Україна». – Л.: Ковчег, 2021

Здається, ми давно вже дізналися, «чиїх синів чи ми діти», але від того часу розгубили свої знання у сучасних реаліях. Які, додамо, зазвичай існують у паралельному вимірі щодо традиційних цінностей. Воно й зрозуміло, торба старих артефактів з часом важчає, тягти її у майбутнє все важче… А якщо вплав? Через віки й століття – у наше цифрове сьогодення, чим переймаються автори цього артбуку…

Загалом форма подачі інформації у цьому виданні доволі цікава, і не менш цікаво дізнатися, що ж відібрано з нашого спадку на символічний ковчег. Кому з українських достойників, і в якому саме форматі, торовано шлях у майбутнє. І варто зауважити, що якраз архаїчного чи стереотипного у формі презентації на Ковчегу немає – сама лише сучасна позиція щодо збереження і примноження наших цінностей.

І справді, цей раритетний артбук Ковчег «Україна», виданий за сприяння Українського культурного фонду і реалізований культурною платформою Ковчег «Україна» - наче містка торбина коштовних речей і заодно весільна скриня нареченої, яка вмістить увесь наш посаг: найцінніші артефакти традиційної культури з музейних і приватних колекцій.

А ще це ніби капсула, яку залишаємо нащадком, і за якими вже вони – і визначатимуть, і пам’ятатимуть, чиї синів вони онуки. Тож поза сумнівом, що саме це може стати візитівкою України, офіційним державним символом, і тим, що варто вивчити напам’ять, тримаючи у кожній хаті. Багато у нас є такого посагу, що у весільній скрині мандрує століттями? Мабуть, не дуже, хоч «компактна» епоха вимагає саме такого «універсального» формату, коли на Ковчегу історії зібрано найважливіше – те, що готове вирушити у майбуття.

Насправді цей артбук - це вся культурна спадщина України під однією обкладинкою: артефакти традиційної культури, шедеври професійного мистецтва, символи і архетипи, історичні постаті й видатні культурні діячі – усе те, що заслуговує на статус «бренд України». Це ще один крок до набуття Україною суб’єктності, набуття свого місця у світі, повернення власного історичного спадку.

«Пізнай себе і ти пізнаєш увесь світ – цей знаменитий вислів працює і на рівні націй, - нагадує авторка проекту, львівська письменниця Ярина Винницька. - Чим більше ми досліджуємо власну культуру, тим краще розуміємо, хто ми і яка наша мета. Ця книга обов’язково закохає вас в Україну. Відкрийте для себе невідому землю – Тerra Іncognita посеред Європи – з прадавньою історією і унікальною культурою». Тож якби кожен українець знав бодай те, що вміщено у цій книзі, то ми б жили в геть іншій країні».

Автором  і куратором артбуку є письменниця і культурна менеджерка Ярина Винницька, вже відома своїми попередніми популярними виданнями “Скриня. Речі Сили”, “Наречена”, “Школа Різдва”. Окрім того, проєкт об’єднає найкращих художників і графічних дизайнерів, що і буде символічним “мистецьким ковчегом” України – Юлію Табенську, Олену Сметану, Марка Галаневича (соліста гурту ДахаБраха, який вміє не тільки співати, а й малювати), Марію Білінську, Анну Гіренко, Остапа Лозинського, Андрія Єрмоленка, Ольгу Ткаченко, Катерину Дендюк.