Льодова машина і пухнасте тепло

Зимові свята – це завжди радість веселих ігор і прогулянок.

Утім, у наш час не завжди є можливість активного відпочинку, тому не варто забувати про читання – в колі родини чи наодинці, в залежності від жанру – адже книжка завжди допоможе покращити настрій і подарує душевний комфорт. Тим паче така, про яку наразі мова.

Авторка цієї чудової книжки – відома письменниця, яка добре знає, що маленьких читачів завжди захоплюють пригоди, і важливо, щоб вони раділи саме зараз, коли війна краде радість, вихоплює тривогами години дитинства. Так само ілюстрації в книжці – знаного харківського художника, який за допомогою свого впізнаваного стилю оживив головного героя. Тож «Бюро винаходів Цукінька» Уляни Письменної, оформлене Арсеном Джанік’яном, вийшло захоплюючим і яскравим, нагадуючи за стилем ілюстрування «Фантастичні, Чудові і Веселі Історії надобраніч» Ервіна Мозера, які раніше вийшли друком в артвидавництві «Чорні Вівці», а також «Вітер у вербах» Кеннета Грема.

Що ж до «оживленого» художником головного героя, то він і без того в авторки жвавий і, головне, мудрий. «Цукінька надзвичайно винахідливий, - дізнаємося ми про вдачу пухнастого героя цієї книжки. - Ця чеснота стає в пригоді, коли доводиться дотепно діяти у складних ситуаціях. Іноді для цього хом’якові необхідно винайти машину або пристрій, про які раніше ніхто й гадки не мав!» Тож, з одного боку, в «Бюро винаходів Цукінька» Уляни Письменної маленькі та веселі співробітники чарівної установи приймають не менш небувалі замовлення на різноманітні винаходи: льодову машину для кольорової ковзанки, повітряний перевіз, сироплавильний казан, співучий водопарк, ліфтове метро… І варто зауважити, що винаходи Цукінька та його помічників, винахідників Глека і Доремірка, а також їхня дотепність і взаємопоміч стають в нагоді мешканцям Міста Хом’яків. З іншого боку, книжка, крім захопливого сюжету, має ще й практичну користь. «Винаходи, сконструйовані Бюро винаходів, існують насправді, - нагадує авторка, - а отже, за допомогою пригодницького сюжету, ними можна легко зацікавити дітей. Адже інтерес до винаходів і винахідництва, пробуджений у дитинстві, підштовхне до STEM-знань, або, я впевнена, принаймні обов’язково зіграє свою корисну роль у майбутньому дитини». І це справді так, оскільки познайомитися, таким чином, можна зі справжніми винаходами людства, згаданими в книжці: тепловим насосом, «співучими» фонтанами, електричною станцією, магнітним ліфтом, процесами виготовлення кольорового скла, плавленого сиру, випікання хлібу.

Тож, слідом за сюжетами всіх восьми історій, про які мова в книжці, а також разом із працівниками Бюро читачі подорожуватимуть не лише затишними вуличками Міста Хом’яків, але й підземною річкою, повітряним трамваєм, безтросовим ліфтом, моторошним готелем, приборкуватимуть тісто, повінь і навіть… привидів, попри витівки хом´ячих недоброзичливих сусідів – щурів. «Важливо, що персонажі книжки дають собі раду із викликами за допомогою дотепності, винахідливості та взаємодопомоги, замість того щоб зневіритись і опустити руки (даруйте, лапи)», - нагадує авторка цієї незвичайної книжки.

Уляна Письменна. Бюро винаходів Цукінька. – Чернівці: Чорні вівці, 2023