
Re: цензії
- 14.09.2025|Тетяна Колядинська, м. ДніпроЗа якими правилами “грали” радянські засоби масової інформації
- 03.09.2025|Ольга Шаф, м. Дніпро«Був на рідній землі…»
- 02.09.2025|Віктор ВербичКнига долі Федора Литвинюка: ціна вибору
- 01.09.2025|Василь Пазинич, поет, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиОдухотворений мегавулкан мезозойської ери
- 25.08.2025|Ярослав ПоліщукШалений вертеп
- 25.08.2025|Ігор ЗіньчукПравди мало не буває
- 18.08.2025|Володимир Гладишев«НЕМОВ СТОЛІТЬ НЕБАЧЕНИХ ВЕСНА – ПЕРЕД ОЧИМА СХОДИТЬ УКРАЇНА»
- 12.08.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськПолтавська хоку-центричність
- 07.08.2025|Ігор ЧорнийРоки минають за роками…
- 06.08.2025|Ярослав ПоліщукСнити про щастя
Видавничі новинки
- Христина Лукащук. «Мова речей»Проза | Буквоїд
- Наталія Терамае. «Іммігрантка»Проза | Буквоїд
- Надія Гуменюк. "Як черепаха в чаплі чаювала"Дитяча книга | Буквоїд
- «У сяйві золотого півмісяця»: перше в Україні дослідження тюркеріКниги | Буквоїд
- «Основи» видадуть нову велику фотокнигу Євгена Нікіфорова про українські мозаїки радянського періодуФотоальбоми | Буквоїд
- Алла Рогашко. "Містеріум"Проза | Буквоїд
- Сергій Фурса. «Протистояння»Проза | Буквоїд
- Мар’яна Копачинська. «Княгиня Пітьми»Книги | Буквоїд
- "Моя погана дівчинка - це моя частина"Книги | Володимир Гладишев, професор, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
- Джон Ґвінн. "Лють Богів"Проза | Буквоїд
Літературний дайджест
В Україні вийшла книга про пиво та пабну культуру
У Львові презентували книгу британського письменника, блогера та журналіста Піта Брауна про пабну культуру "Зустрінемось у пабі". Вона видана лише англійською та українською мовами.
"Якось я подумав, що ми пишемо про історію занадто серйозно. Тому своїй книзі, описуючи історію пивоваріння, я з лекгістю описав історію різних епох і народів у Європі, пов´язуючи її з розвитком пивоваріння, - каже автор. - Вода у середньовіччі була дуже брудною. Тому пили пиво, адже при процесі його варіння вода очищалася. Відомо, що британські військові скрізь у походи брали з собою пиво. Відомо, що спочатку почали вирощувати ячмінь для пива, а не пшеницю для хліба, - переконує Браун. - Саме пиво було причиною розвитку цивілізації."
Британець Браун є одним із найавторитетніших письменників Англії, веде колонки для "The Economist" і "The Guardian", публікується у фахових виданнях пивної та сидрової індустрії, складає щорічний звіт про британський ринок діжкового елю, видає книги. У 2009 році письменник був нагороджений премією Майкла Джексона Gold Tankard.
"Відомо, що коли людина п´є алкоголь, у неї з´являється почуття щастя. Коли вона забагато випила, усе навпаки. Але оскільки пиво п´ється повільно, це почуття щастя продовжується довго, - каже британець. - Якось у США білий поліцейський мало не заарештував чорного професора безпідставно. Міг виникнути расовий конфлікт. Президент Обама закликав обох до себе на пиво, щоб владнати суперечку. Є фото, де президент п´є пиво з двома чоловіками."
Піт каже, що в Україні його вразило те, що до пива їдять таранку, чого немає в інших країнах. Збираючи матеріали для книги, Піту довелося проїхати 45 000 миль (72420,48 км) і побувати у 13 країнах. У ній він наводить 250 термінів, які є в Британії для означення людини, яка п´є пиво. Книгу видали за сприяння ТМ "Львівське", якому у 2015 році виповниться 300 років.
На презентацію прийшов Львівський історик та екскурсовод Ігор Лильо.
"У Львові пиво виникло раніше, ніж з´явилися сірники, самовар, офіційно запатентований велосипед, - розповідає історик. - При княжому дворі Данила Галицького пили пиво. У Галичині це древня традиція. Але особливість у тому, що тут завжди до пива їли рибку - із ставків і річок."
Навіть під час Другої світової у місті не припиняли варити пиво. Але на пляшках клеїли німецькі наклейки. У радянський час львівське пиво возили до Кремля. "Торба вдячності, яку возили у Київ зі Львова, обов´язково мала вміщувати Дрогобицьку ковбасу, коробку цукерок "Світоч" і кілька пляшок "Львівського", - розповідає знавець Львова. - У Львові є приказки: скажи у яку церкву ти ходиш і яку кнайпу відвідуєш, і я скажу хто ти. Пабна культура це не просто споживання пива. Важливо, що ти при цьому їш, з ким ти це робиш, що при цьому говориш і що думаєш. Якось у Львові поставили пивний автомат. Він не виправдав себе. Бо говорити з автоматом ніхто не буде."
Леся МЕЖВА
Коментарі
Останні події
- 11.09.2025|19:25Тімоті Снайдер отримав Премію Стуса-2025
- 10.09.2025|19:24Юліан Тамаш: «Я давно змирився з тим, що руснаків не буде…»
- 08.09.2025|19:3211 вересня стане відомим імʼя лауреата Премії імені Василя Стуса 2025 року
- 08.09.2025|19:29Фестиваль TRANSLATORIUM оголосив повну програму подій у 2025 році
- 08.09.2025|19:16В Україні з’явилася нова культурна аґенція “Терени”
- 03.09.2025|11:59Український ПЕН оголошує конкурс на здобуття Премії Шевельова за 2025 р
- 03.09.2025|11:53У Луцьку — прем’єра вистави «Хованка» за п’єсою іспанського драматурга
- 03.09.2025|11:49Літагенція OVO офіційно представлятиме Україну на Світовому чемпіонаті з поетичного слему
- 02.09.2025|19:05«Пам’ять дисгармонійна» у «Приватній колекції»
- 27.08.2025|18:44Оголошено ім’я лауреата Міжнародної премії імені Івана Франка-2025