
Re: цензії
- 26.06.2025|Михайло ЖайворонЖитомирський текст Петра Білоуса
- 25.06.2025|Віктор ВербичПро що промовляють «Вартові руїни» Оксани Забужко
- 25.06.2025|Ігор ЗіньчукБажання вижити
- 22.06.2025|Володимир ДаниленкоКазка Галини Пагутяк «Юрчик-Змієборець» як алегорія про війну, в якій ми живемо
- 17.06.2025|Ігор ЧорнийОбгорнена сумом смертельним душа моя
- 13.06.2025|Тетяна Качак, літературознавиця, докторка філологічних наук, професорка Прикарпатського національного університету імені Василя СтефаникаЗвичайний читач, який став незвичайним поетом
- 12.06.2025|Ігор Зіньчук«Європейський міст» для України
- 07.06.2025|Ігор ЧорнийСни під час пандемії
- 03.06.2025|Тетяна Торак, м. Івано-ФранківськКаміння не мовчить: контур герменевтики
- 26.05.2025|Ігор ЗіньчукПрагнення волі
Видавничі новинки
- Джон Ґвінн. "Голод Богів"Книги | Буквоїд
- Олеся Лужецька. "У тебе є ти!"Проза | Буквоїд
- Крістофер Паоліні. "Сон у морі зірок"Проза | Буквоїд
- Дженніфер Сейнт. "Електра"Книги | Буквоїд
- Павло Шикін. "Пітон та інші хлопці"Книги | Буквоїд
- Книга Анни Грувер «Вільний у полоні» — жива розмова з Ігорем Козловським, яка триває попри смертьКниги | Буквоїд
- Тесла покохав ЧорногоруКниги | Буквоїд
- Тетяна Висоцька. «Увага, ти в ефірі!»Книги | Буквоїд
- Христина Лукащук. «Насіння кмину»Книги | Буквоїд
- Тетяна Трощинська. «Любов не минає. Щоденник мами, що втратила сина»Проза | Буквоїд
Літературний дайджест
В Україні вийшла книга про пиво та пабну культуру
У Львові презентували книгу британського письменника, блогера та журналіста Піта Брауна про пабну культуру "Зустрінемось у пабі". Вона видана лише англійською та українською мовами.
"Якось я подумав, що ми пишемо про історію занадто серйозно. Тому своїй книзі, описуючи історію пивоваріння, я з лекгістю описав історію різних епох і народів у Європі, пов´язуючи її з розвитком пивоваріння, - каже автор. - Вода у середньовіччі була дуже брудною. Тому пили пиво, адже при процесі його варіння вода очищалася. Відомо, що британські військові скрізь у походи брали з собою пиво. Відомо, що спочатку почали вирощувати ячмінь для пива, а не пшеницю для хліба, - переконує Браун. - Саме пиво було причиною розвитку цивілізації."
Британець Браун є одним із найавторитетніших письменників Англії, веде колонки для "The Economist" і "The Guardian", публікується у фахових виданнях пивної та сидрової індустрії, складає щорічний звіт про британський ринок діжкового елю, видає книги. У 2009 році письменник був нагороджений премією Майкла Джексона Gold Tankard.
"Відомо, що коли людина п´є алкоголь, у неї з´являється почуття щастя. Коли вона забагато випила, усе навпаки. Але оскільки пиво п´ється повільно, це почуття щастя продовжується довго, - каже британець. - Якось у США білий поліцейський мало не заарештував чорного професора безпідставно. Міг виникнути расовий конфлікт. Президент Обама закликав обох до себе на пиво, щоб владнати суперечку. Є фото, де президент п´є пиво з двома чоловіками."
Піт каже, що в Україні його вразило те, що до пива їдять таранку, чого немає в інших країнах. Збираючи матеріали для книги, Піту довелося проїхати 45 000 миль (72420,48 км) і побувати у 13 країнах. У ній він наводить 250 термінів, які є в Британії для означення людини, яка п´є пиво. Книгу видали за сприяння ТМ "Львівське", якому у 2015 році виповниться 300 років.
На презентацію прийшов Львівський історик та екскурсовод Ігор Лильо.
"У Львові пиво виникло раніше, ніж з´явилися сірники, самовар, офіційно запатентований велосипед, - розповідає історик. - При княжому дворі Данила Галицького пили пиво. У Галичині це древня традиція. Але особливість у тому, що тут завжди до пива їли рибку - із ставків і річок."
Навіть під час Другої світової у місті не припиняли варити пиво. Але на пляшках клеїли німецькі наклейки. У радянський час львівське пиво возили до Кремля. "Торба вдячності, яку возили у Київ зі Львова, обов´язково мала вміщувати Дрогобицьку ковбасу, коробку цукерок "Світоч" і кілька пляшок "Львівського", - розповідає знавець Львова. - У Львові є приказки: скажи у яку церкву ти ходиш і яку кнайпу відвідуєш, і я скажу хто ти. Пабна культура це не просто споживання пива. Важливо, що ти при цьому їш, з ким ти це робиш, що при цьому говориш і що думаєш. Якось у Львові поставили пивний автомат. Він не виправдав себе. Бо говорити з автоматом ніхто не буде."
Леся МЕЖВА
Коментарі
Останні події
- 26.06.2025|07:43«Антологія американської поезії 1855–1925»
- 25.06.2025|13:07V Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» оголошує фокус-тему та нових учасників
- 25.06.2025|12:47Блискучі рішення для життя і роботи: українською побачив світ комікс всесвітньовідомого поведінкового економіста Дена Аріелі
- 25.06.2025|12:31«Основи» готують до друку «Стан людини» Ханни Арендт
- 25.06.2025|11:57Сьомий Тиждень швейцарського кіно відбувається у липні
- 25.06.2025|11:51Видавництво READBERRY перевидало «Чорну раду» Куліша
- 20.06.2025|10:25«На кордоні культур»: до Луцька завітає делегація митців і громадських діячів із Польщі
- 18.06.2025|19:26«Хлопчик, який бачив у темряві»: історія про дитинство, яке вчить бачити серцем
- 16.06.2025|23:44Під час «Книжкового двіжу» в Луцьку зібрали 267 892 гривень на FPV-дрони
- 16.06.2025|16:24«Основи» видадуть повну версію знаменитого інтерв’ю Сьюзен Зонтаґ для журналу Rolling Stone