Re: цензії

20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем

Літературний дайджест

18.03.2020|06:09|112.ua

За межами реальності: 5 книг з екзотичними сюжетами

Книжки цього огляду схожі на калейдоскоп фантастичних історій, які лише іноді можуть бути зібрані в одному, цілком реалістичному романі. Адже те, що являє собою синтез душі й тіла, тобто земних потреб та уподобань з нашими мріями і уявою, мало кому вдалося втілити в окремий сюжет. Принаймні автори цих книжок спробували, і їм це вдалося

Каролін Жорж. Із Синтезу. – Л.: Видавництво Анетти Антоненко, 2020 

Цей роман, який невдовзі буде презентовано в межах "Днів Франкофонії в Україні" та за сприяння посольства Канади в Україні, направду змінює наші уявлення про свідомість і душу. Його авторка пише про речі, які сьогодні хвилюють багатьох творців майбутнього – в кіно, літературі, сьогоденні. За сюжетом у пошуках себе й Абсолюту модель, яка об’їздила безліч країн, намагається врятуватися від внутрішньої порожнечі й перетнути межі реальності, ставши ідеальним зображенням завдяки своєму цифровому аватару. Насправді за футуристичними деталями високотехнологічного майбутнього ховається тотальна самотність дитини, сімейні драми й ескапізм. По суті, це історія тіла і відображення, утворення та розпаду, загадка досконалого образу незважаючи на смертність плоті. "Після десятиріччя творчості у мене вже не залишилося достатньо ікон для натхнення, - згадує героїня, яка шукає свій образ. -  Ідолів від мистецтва, моди, музики, кіно, коміксів було недостатньо. Слід було розширити власні горизонти, шукати деінде. І потроху в мене з’явилася потреба повернутися й усе переопрацювати". Що ж вийде із синтезу тіла й душі, якщо поєднати усе це з власними мріями про Абсолют? Читайте, і вам відкриється таємниця високомистецького сурогату… А чи новітньої людської сутності.

Ніколя Дікнер. Нікольскі. – Л.: Видавництво Анетти Антоненко, 2020

Авторка цього роману, презентованого своєю чергою на "Днях Франкофонії", як пише Le Mond, поєднує гру й задоволення від оповіді, розбурхуючи читацьку увагу драйвом детективу, у ритмі сценариста і з натхненням романіста пригодницьких книжок. За сюжетом навесні 1989 року герої роману - Ноа, Джойс та оповідач, які незабаром святкуватимуть свої двадцятиліття, - залишають рідні місця, щоб розпочати тривалу й захопливу подорож до мегаполіса. У Монреалі вони, незважаючи на помилки молодості і гадаючи, що позбулися минулого, намагаються налагодити свої життя. Однак їхні траєкторії несподівано перетинаються. Оповідного шарму додає любов автора до експериментів, тож у романі він поєднує в одній історії археологів, які досліджують відходи, флібустьєрів усіх мастей, морських зміїв, тунців, жертв землетрусу, букініста, неграмотного водолаза, купу поштових відділень та загадкову книгу без обкладинки. Іноді все разом це нагадує екзотичну енциклопедію, крізь яку пробираєшся ніби крізь джунглі яскравих образів і влучних фраз. "Скат у зірочку, веселкова корюша, осетр, оселедець, сардина, морська форель, вугор, тріска, мерланг, тривусий минь, зевс, лобань, барабуля смугаста, кефаль-губач, пеламіда атлантична, риба-меч, великий морський окунь, малий морський окунь, камбала, морський півень, лиманда, арноглось, сайра - квартира кишить рибами. Вони плавають по всіх стінах, на плакатах, поштових листівках й у зменшених моделях із синтетичного каучуку. Приміщення чисте, добре впорядковане, та Ноа не помічає нічого, крім риб. Чи не потрапив він до якогось рибомана?".

Жослін Сосьє. Шахтоємці. – Л.: Видавництво Анетти Антоненко, 2019

За сюжетом цієї сімейної саги, так само презентованої на "Днях Франкофонії в Україні", у загубленому серед канадських лісів шахтарському містечку мешкає незвична родина — у ній аж двадцять одна дитина. Утім, хай хоч яка велика і монолітна буває родина ("Усюди, у всіх хатинках — пригнічені, зажурені, заплакані люди, — але не в нас. Для нас сонце світило яскраво"), кожен у ній – окрема особистість, яка має свої власні радощі, страхи, сподівання. Тож ця історія - справжній гімн родовим, індивідуальним, а не родинним цінностям, кровному братерству, мужності, завзятості та перевагам метикуватих королів кам’яних кар’єрів перед сільськими свинопасами і гречкосіями. "Усю дорогу ми до хрипів горлали щось, тато доєднував до какофонії свій клаксон — це була рідкісна і незабутня мить у житті нашої родини, коли він виринав зі своїх розмислів і приєднувався до наших пустощів". Так само, як різне дитинство в усіх членів великої родини, шлях між дитинством і старістю часом в усіх виявляється теж різним, далеким від ідеалістичного уявлення про спільні "сімейні цінності".

Ірина Лобусова. Лугару. – Х.: Фоліо, 2019 

За сюжетом цього містичного трилера головна героїня спочатку була свято впевнена, що Лугару – симбіоз людини і вовка - це щось із галузі міфології, аж поки події, що почали відбуватися з нею, змусили докорінно змінити цю наївну думку. Адже вона працює в моргу, оскільки більш нікуди не прийняли, і трупи, які почали їй траплятися, дуже й дуже дивні. Смерть людини, як показала експертиза, настала через те, що хтось перекусив їй сонну артерію. А після проведеного додаткового аналізу стає ясно, що на її шиї залишилися сліди зубів людини. Крім того, навіть у буденному житті героїні починають відбуватися моторошні події, що іноді нагадують сцени з "Майстра і Маргарити" Булгакова, коли розкрили вампірську суть Варенухи. "- К тебе должен кто-то прийти? - Нет... Не в том речь. Сосед попросил одолжить, чтобы квартиру посторожил. Он на сутки уехал... Утром его заберу, - Виктор заговорил быстро-быстро, а глаза его забегали по сторонам. Вдруг ясно и отчетливо Зина поняла, что Виктор лжет. Понимание это пришло яркой вспышкой, как бы освещая самые темные участки страшной комнаты". "Всегда был смышлен", - як сказав з цього приводу в класика вищезгаданий персонаж.

Андрій Новік. Аномалія. – Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2020 

Географія цього психологічного та інтелектуального чтива напрочуд широка, а події та їх наслідки неабияк заплутані й таємничі. Німеччина і США, Іспанія, Франція та Марокко – саме в таких просторових межах відбувається дійство. Що ж до часу... Все починається в наші дні в Гамбурзі, де створюється реальність, якою надалі годі опанувати. Саме тут науковця Александера Бунге знаходять мертвим у власному кабінеті. Він був одним з учасників експериментів з виявлення гравітаційної аномалії в кристалах. Агент спецслужби Маркус Бруннер починає розслідування. Тим часом українці Остап, Віталій, Ян та Марта прилітають до Марокко на відпочинок. Під час екскурсії вони опиняються в моторошній ДТП. Це було так дивно, наче водії випали з цієї реальності на кілька секунд. Остап розуміє, що відбувається щось незвичайне. А потім він зустрічає Аміру — дівчинку, що вижила після тієї ДТП. І стала інакшою… Тепер на неї розпочато полювання. Аміра якось пов’язана зі смертю науковця Бунге. Бруннер хоче знайти дівчинку, бо вона — ключ до катастрофи… "Книга, яку ви зараз тримаєте в руках, у певному значенні є особливою для мене, - зауважує автор. - У ній описано речі, які оточують нас із вами, однак про які ми навіть не здогадуємося. Кожен проведений дослід містить під собою реальне підґрунтя, а загадкові просторово-часові кристали насправді існують".

Ігор Бондар-Терещенко



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери