Re: цензії

20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності
09.03.2024|Ігор Зіньчук
Свідомий вибір бути українцем

Літературний дайджест

Космічні пригоди і наукові факти – новий нон-фікшн для дітей

Пізнавальна книжка для дітей від популяризатора науки, співзасновника журналу «Куншт» Кирила Безкоровайного «Моя подруга з темної матерії» незабаром вийде у «Видавництві Старого Лева». На сторінках унікального українського видання, проілюстрованого Дар’єю Скрибченко, читачів і читачок чекає знайомство із цікавими фактами про зірки, планети та темну матерію.

Міцна дитяча дружба, «космічні» розмови, бо головний оповідач народився у родині астрофізиків, та подруга, яка щоночі приходить, аби погуляти разом відкритим космосом, зацікавить малих науковців і змотивує дізнаватися про Всесвіт більше. 
 
Як народжуються зірки і з чого складається темна матерія, яку досі вважають однією з найбільших таємниць у Всесвіті? Ці запитання варті дискусії, якщо ти з родини астрофізиків, як наш головний герой, а ще маєш вдома справжнісінький телескоп. І тоді зовсім не складно уявити, що твоя кімната — відкритий космос. Але ти в ній не один, бо раптом нізвідки з’являється дивовижна дівчина, яка запевняє, що вона… з темної матерії.
«На ринку дитячих книжок існує розподіл на умовно "книжки-енциклопедії" та "книжки-історії". Є й такі, які поєднують історію з наукою, але їх менше. Мені хотілося створити саме таку книжку, – розповідає Кирило Безкоровайний. – Хочеться розвивати український ринок науково-популярних книжок. Я впевнений, що дуже скоро з’являтимуться нові імена в цьому жанрі, багато науковців та популяризаторів дописують свої рукописи. Вже є книжки від Доржа Бату, Дар’ї Озерної, Сергія та Олексія Парновських».
 
«Був ще й такий виклик – зробити науково-популярну книжку з фантастичною історією, але без магії, – додає Кирило. – Усі події, які відбуваються в "Моя подруга з темної матерії" могли б статися в реальному житті, якщо ми врахуємо бурхливу уяву головного героя. Щодо сюжету, то на нього мене надихнула дружина. Ми якось порушили тему уявних друзів в дитинстві, у багатьох дітей вони є у різних формах. Моя дружина розказала про свою дитячу подругу-невидимку, Бусю.. Так і народилася головна героїня – дівчина з темної матерії.
Тема темної матерії з’явилася у книжці, тому що мені кортіло розібратися, що це таке і чому її більше ніж звичайної матерії, і чому взагалі її назвали "темною". Ба більше, я не до кінця розумів до написання книжки, як протікає розвиток зірок і їхнє перетворення в червоних гігантів, білих карликів, чорні діри, нейтронні зорі. Тому книжка – це був чудовий привід розібратися в усіх цих темах, згадати шкільну програму та заглибитись. Я пройшов декілька курсів на Khan Academy, прочитав безліч дитячих та дорослих науково-популярних книжок на цю тему, спілкувався із українськими астрофізиками. Коли все це вклалося в моїх голові, вдалося пояснити це в простій формі й вписати в сюжет. Сподіваюся, що завдяки книжці діти і їхні батьки отримають відповіді на безліч запитань про Всесвіт.
 
Ми працювали над книжкою з ілюстраторкою Дар’єю Скрибченко, почали думати над "Подругою" ще декілька років тому. Даша – талановита ілюстраторка, а особливо добре у неї виходить малювати різні космічні об’єкти, як-от зірки, чорні діри, туманності. В книжці багато деталей та фактур. Я розумію, що моя думка упереджена, але все одно скажу, що книжка вийшла дуже красивою!
"Моя подруга з темної матерії" виходить у "Видавництві Старого Лева" в серії під назвою "Малі науковці", й існування такої серії – це сигнал, що на українському ринку буде ще не одна дитяча науково-популярна книжка. І мене це неймовірно тішить!». 
 
Кирило Безкоровайний – співзасновник українського науково-популярного медіа «Куншт». У ньому висвітлюють світові наукові досягнення, а також дають можливість висловитися українським науковцям. Разом із командою Кирило Безкоровайний створює наукові подкасти, в яких розкриваються теми ГМО, зеленої та атомної енергетики, дослідження серця, дронів, штучного інтелекту, IT-освіти тощо. Він тренує наукових журналістів, організовує освітні тури та волонтерські ініціативи. 2016 року Кирило отримав мандат молодіжного делегата від України при ООН. «Моя подруга з темної матерії» – перша книжка автора.
 


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери