Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень

Літературний дайджест

ТОП-5 книжок про пізнавальне читання з дітьми

Говорити просто про складне – це найвище мистецтво, особливо коли це намагаються робити фахівці своєї справи і особливо коли говорять з дітьми. 

Говорити просто про складне – це найвище мистецтво, особливо коли це намагаються робити фахівці своєї справи і особливо коли говорять з дітьми. Сьогодні зібрали для вас нові пізнавальні книжки від Старого Лева для малих читачів і не тільки – про космос і галактику, музеї та видатних постатей, економіку й технічні винаходи.
 
 
«Гра в музей» Наталія Космолінська, Ірина Магдиш (вік: 5+)
 
Ця ілюстрована книжка, за словами історикині мистецтва та архітектури, арт-критикині Наталії Космолінської та редакторки Ірини Магдиш – авторок «Гри в музей», покликана наблизити мистецтво до дитини й заохотити до захопливої розмови про музей. На прикладі Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького та представлених там експонатів письменниці ламають стереотип, що відвідини музеїв можуть бути нудні. Тому пропонують такий собі «шаблон», за яким батьки з малюками можуть «грати в музей» будь-де: «Це книжка рецептів, як і з чим можна подати картину і музей для дитини, щоб їй засмакувало, не викликало алергії і захотілося ще».
 
Авторки діляться порадами, про що можна говорити з дітьми в музеї, на які деталі експонатів варто звернути увагу та як перетворити похід в музей на гру. Завдяки цікавим довідкам до кожної картини та скульптури з Галереї мистецтв, діти й батьки дізнаються чимало фактів з мистецтвознавства та історії України та світу загалом і власне Львова зокрема. А ще можуть вирушити в мандрівку Львовом і його околицями, поглибити свої знання та на власні очі побачити ті чи інші артефакти, пов’язані з експонатами галереї. Бальна зала в Палаці Потоцьких, колекція метеликів у Державному природничому музеї та інші цікавинки – про все це Наталія Космолінська та Ірина Магдиш розкажуть вам у своїй книжці «Гри в музей».
Головною особливістю видання є так звані мистецькі «асоціації» та ідеї, як батьки з дітьми можуть продовжити «бавитися» з тим чи іншим об’єктом мистецтва вдома. До кожного мистецького твору ви знайдете рекомендації-асоціації що почитати, що послухати чи що подивитися. Тож творімо гру в музей разом!
 
Як написано: легко, структуровано, грайливо.
 
 
«Професор Астрокіт і неосяжний космос» Домінік Воллімен (вік: 6+)
 
Знайомтеся! Герой цієї книжки – професор Астрокіт і він готовий взяти на себе складну місію й розгадати величні таємниці Всесвіту. Тож пристебніть паски безпеки й приготуйтеся розвідати неосяжний Космос!
 
Великий вибух, народження зірок, життя й рух галактик, будова Сонячної системи, сучасні ракети, міжнародні станції, конструкція місячних скафандрів, позаземне життя і ще багато космічної інформації представлені у цій науково-пізнавальній книжці для малечі. А ще від професора Астрокота та його помічника-мишки дітлахи дізнаються, що Місяць приблизно такого самого розміру, як Африка; що на його поверхні сліди астронавтів залишаються на мільйони років; що за розмірами Земля відносно Юпітера-кавуна була б черрі, а Нептун – лаймом; що Венера обертається у протилежному до всіх напрямку; на Землі є бактерії, які називають сопельками; на планетах, де сила тяжіння незначна, рослини могли б вирости до гігантських розмірів, а насичена киснем атмосфера перетворилася б на земні океани, де б плавали гігантські повітряні кити.
 
Як написано: космічно, ретростильно, котозахопливо.
 
 
«Як прокласти залізницю» Мартін Содомка (вік: 8+)
 
Ви вже змайстрували автомобіль, мотоцикл й літак і дізналися, як збудувати дім? Тоді зустрічайте п’яту технічну казку від чеського автора та ілюстратора Мартіна Содомки! Автор запрошує свого юного читача до історичної мандрівки в епоху, коли лише взялися прокладати залізницю та конструювати перші локомотиви (один із найкращих конструкторів локомотивів, уявіть собі, певний час був всього-на-всього неграмотним пастухом). Разом із героями-мишами читачі довідаються, де було виготовлено перший робочий локомотив, як працює паровий двигун, як прокладають залізницю, про тунелі та віадуки, припортові залізничні гілки, залізничний час та навіть про змагання локомотивів. Не обійшлося тут і без романтичної історії кохання між юними інженером Максом та художницею Рахель.
 
Як написано: по-мишачому розумно, технічно, до деталей промальовано.
 
 
«Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв» Жан-Бернар Пуї, Серж Блох, Анн Бланшар (вік: 12+)
 
Здається, лише французи можуть написати таку дотепну й комічну книжку про видатних людей, які колись, безсумнівно, теж були дітьми. І хіба могли їхні батьки подумати, що з таких малих бунтівників теж будуть такііі визначні люди, як класик світової літератури Оноре де Бальзак, найвідоміший полководець Наполеон Бонапарт, тріумфальний композитор Джузеппе Верді, художник-винахідник Леонардо да Вінчі, один з найвідоміших прем’єр-міністрів Вінстон Черчилль, а ще Поль Сезанн, Пабло Пікассо, Агата Крісті, Альберт Ейнштейн і ще понад десяток історій про визначних особистостей, які залишили помітний слід в мистецтві, літературі, історії та науці.
 
Ілюстрована іронічними малюнками Сержа Блоха, «Енциклопедія неуків» розвіює уявлення про геніїв як про майже бездоганних і таких же непідступних людей. Їхні життєві шляхи також не бездоганні, а в дитинстві вони отримували погані оцінки чи прогулювали школу. Але хіба це завадило їм змінити світ і вписати назавжди своє життя в історію? Ця книжка для малих і дорослих, які не хочуть нудних історій про непересічних особистостей.
 
Як написано: комічно-іронічно, шаржовано, пізнавально.
 
«Розмови з донькою про економіку» Яніс Варуфакіс (вік: 14+)
 
З чого б це батькові вздумалося говорити з донькою про економіку? Хіба не можна поговорити про щось ясніше, цікавіше? Але саме це взяв собі за мету автор книжки Яніс Варуфакіс – грецький економіст, професор економіки, фахівець у галузі глобальної та європейської кризи. Його донька Ксенія живе далеко від нього, тож їм не часто випадає нагода побути разом. Батько обрав такий незвичайний спосіб поговорити з нею про економіку. Як викладач економіки, він вважає, що «настільки важливу річ, як економіку, не слід покладати на економістів». Люди, які покладаються на експертів з економіки, дозволяють іншим керувати своїм життям.
 
Не лякайтеся, ця книжка підійде навіть повним профанам у цій галузі і допоможе розібратися у багатьох економічних явищах і термінах, про які з розумним виразом так люблять говорити дорослі. Яніс Варуфакіс намагається просто й на цікавих прикладах пояснити складні речі: звідки береться економічна нерівність, надлишок та державний борг, товаризація й перетворення всього на товар, багатство та конкуренція, можливість повної автоматизації ручної роботи. За прикладами автор звертається до класичної та сучасної культури: Франкенштейн, доктор Фауст, Ебенезер Скрудж, агент Сміт з «Матриці» – ось хто на сторінках книжки допомагає Янісу Варуфакісу пояснити читачеві такі нудні, здавалося б, речі.
 
 
Як написано: лаконічно, ненудно, із неочікуваними прикладами з кіно, історії та літератури.


Додаткові матеріали

ТОП-3 книжки про психологію вбивць та жертв
«Нетрадиційні» книжкові вподобання: ТОП-7 гарних варіантів для обраних
Яскрава шістка: ТОП дитячих суперкнижок для сімейних сторітаймів
Від мрій до неймовірних винаходів: ТОП-4 книжки для дітей про історію технологій
Сім книжкових новинок осені, що варто не пропустити
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери