Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Події\Зустрічі

Події

11.04.2011|12:02|Буквоїд

Сергій Жадан: У день мого приїзду до Луганська несподівано почалися тренування пожежників, репетиції та ремонти

Сергій Жадан завершив свій тур до Луганська та Донецька. Автор роману «Ворошиловград» розповів «Буквоїдові», за яких умов відбувався Донбас-тур.

 

Нагадаємо, що цей тур носив благодійний характер. Письменник приєднався до Громадської кампанії проти встановлення цензури в Україну.  Ще до приїзду письменника Луганський український драматичний театр і Донецький національний університет дали офіційну відмову в наданні своїх залів для презентації роману «Ворошиловград». Адміністрація театру мотивувала своє рішення великою кількістю репетицій, запланованих на цей період. Донецький університет пояснив небажанням приймати у своїх стінах поета та прозаїка завантаженістю студентів під час модульного тижня. Організатори ж туру одразу заявили про намагання зірвати тур Жадана.

А ось що нам розповів сам письменник: 

- Спочатку я думав, що це просто організаційні непорозуміння, тому що жодних причин забороняти літературні презентації не бачу. По-моєму, це нікому не потрібно, в цьому немає жодного сенсу. А ось поїздив, і побачив таке:

в Донецьку студенти, причетні до організації, скаржились, що керівництво викликає їх на профілактичні бесіди;

в Луганську драмтеатр відмовився надати приміщення, хоча спочатку погоджувався це зробити. Більше того - в день, коли мав бути цей виступ, у театрі на всяк випадок влаштували тренування пожежників - приїздили пожежні машини, все було по-справжньому;

в тому ж таки Луганську в останній момент відмовився надати приміщення музею при місцевому аеродромі, нібито в них несподівано почався ремонт, причому виявилося це дослівно напередодні виступу;

знову ж таки в Луганську журналісти особисто мені говорили про погане ставлення до всіх цих виступів з боку влади, і висловлювали сумніви, чи пропустять потім їхні матеріали.

Одним словом, я не параноїк, мабуть усе це справді непорозуміння, і просто саме в цей день у Луганську несподівано почалися тренування, репетиції та ремонти, міліція цілком випадково гуляла коло місця вуличного виступу, а влада цілком випадково цікавилася журналістськими матеріалами до їх виходу в ефір.

А загалом Донбас справив надзвичайно позитивне враження - відкрита й відверта публіка, розумні студенти, інтелігентні викладачі, сердечні поети, коректні журналісти. Дуже всім раджу туди поїхати.    



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери