Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Презентації

Події

23.01.2020|17:45|Буквоїд

«Секрети українського щастя» від Ірини Мацко - наша відповідь скандинавському хюге

Презентація книжки відомої української письменниці, казкарки Ірини Мацко «Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи», передпрезентація якої відбулася ще на львівському Форумі видавців, відбулася 21 січня у Тернополі, на батьківщині автора, в гастропабі Natura, власник якого Володимир Харкавий є поціновувачем цієї теми. Книжка щойно вийшла у київському видавництві САМІТ-КНИГА.

У закладі не було де яблуку упасти, адже для українців це дуже актуальна тема, як і у світі, де книги про данське «хюге», шведське «лагом», японське «ікігай» - вміння бачити щастя у дрібницях, є зараз у тренді. 

Учасниками презентації були гості із Києва: директор видавництва САМІТ-КНИГА Іван Степурін, модерувала захід відома українська письменниця, філологиня, перекладачка, критикиня, громадська діячка, кандидатка філологічних наук Леся Мудрак, яка вправно доповнювала презентацію своїми творами із нової книжки «Поміж жіночих звивин». Ну і родзинкою вечора стали пісні у авторському виконанні відомого поета, композитора та співака Сергія Лазо з яким співав весь зал.

Це книга для кожного українця, адже вона відкриває наші українські секрети хюге, такого популярного у світі. Кожен народ має свої секрети, ключові цінності, звідти і випливає їх розуміння щастя. Це любов до затишку, малих речей, радість буденних задоволень. Це те, що данською називається «хюґе» (hygge), себто особливе мистецтво задоволення від життя. Сьогодні воно містить у собі мистецтво добробуту («доброго буття»), комфорту і затишку, маленьких радощів та дрібниць, які роблять життя приємнішим. Японською це звучить як «ікіґай» — справа, яка приносить радість у життя.У нас відповідного слова немає, але відчуття задоволення самим життям, моменти коли добре, вміщують у себе дуже багато. Ключовими цінностями українців завжди були кохання, родина, право вільно господарювати на своїй землі.

 

Ця книга — погляд на наш унікальний рецепт щастя по-українськи, на наше вміння бути щасливими. Ця книга, щоб зрозуміти, що таке щастя, знайти його для себе навіть у маленьких дрібничках, які наповнюють наше життя. 

 «Із задоволенням прочитала хюґе. Один подих. Просто неможливо відірватися від читання. Імовірно тому, що було з чим порівнювати: 2017 року вийшла з друку книжка-сувенір «Хюґе – данське мистецтво знаходити щастя», яку мені випало редагувати. Чудова книжка! І ось мені вдруге пощастило! Навіть більше, адже читаю хюґе по-українськи! Неймовірно приємно, що вже є наше рідненьке хюґе. Щира дяка авторові за це прекрасне видання! Дуже гарно, тепло написано – по-нашому, по-українськи! Тож тепер ми можемо хюґувати на наш, український смак!» 

Алла Долгая

редактор книжки «Секрети українського щастя, або Хюге по-українськи» та «Хюге - данське мистецтво знаходити щастя».

«Тема щастя, вміння його відчувати, бачити навколо і радіти дрібницям – головне, що має навчитися і усвідомити кожен українець. Адже у цьому є відповідальність за своє щастя, своє життя, відносини, дім, місто, країну. Це розуміння того, що ми творимо своє життя самі, отже зрілість». - говорить авторка Ірина Мацко.

«Ця книга – візитівка України і наша відповідь скандинавському баченню щастя» - вважає директор видавництва САМІТ-КНИГА Іван Степурін.

Присутній на презентації Леонід Бицюра, заступник міського голови, признався, що йому найбільше подобається в книжці: «Тернопіль – найзатишніше місто України». 

Уже є і перші відгуки про книжку в мережі Facebook:

«Ми самі обираємо цінності, на що витрачаємо час, які думки впускаємо у себе і як ставимося до тих ситуацій, що відбуваються у нашому житті.Насправді все просто.Варто лише захотіти змінити свої погляди на життя, щоб стати щасливим.» - Ірина Архитко.

«Напевне, для кожного воно своє. Але є щось таке, що об’єднує нас в ньому: щастя бути коханим, щастя насолоджуватись життям, відчувати прожиті хвилини і радіти тому, що маєш. Щастя особистого вибору, щастя бачити і відчувати цей світ, щастя розуміти своє щастя... Мені здається, інколи ми просто не помічаємо його. Проходимо повз. Нарікаємо на життя і не бачимо очевидного. Давайте сьогодні разом відчуємо його! Адже в кожного з вас є своє щастя в житті. Дякую Ірино, що нагадуєте людям про щастя, наше українське щастя» - Юлія Остапчук.

«Щастя мого життя складається з окремих щасливих хвилин з тими, з ким добре і там, де добре і затишно.У щастя мого життя різні складові, в тому числі поезія, пісня, книга. І ось сьогодні на презентації книжки Ірина Мацко "Секрети українського щастя" я почувалася щасливою в кубі. Бо там була "щаслива" книга, була оригінально-образна поезія Lesia Mudrak та чудова пісня у авторському виконанні поета-пісняра Serhiy Lazo». – Ірина Сказьків. 

«Презентація була чудовою і по родиному теплою. Така велика кількість бажаючих прийшла, що емоції нас усіх переповняли, тому всі стали майже друзями та разом раділи, сміялися, співали і ставали щасливішими.Супер книга, рекомендую, особливо на подарунок з гарним наповненням і ілюстрацією!» - Наталя Музичук.

«Щастя в кожного своє!Сім´я, здійснення мрії, поцілунок коханої людини, перше слово...». – Олександр Хома.

Надалі авторка планує об`їхати із презентаціями всю Україну, здійнити так званий «Тур Щастя». Наступна презентація 26 січня о 16 год. планується у Вінниці, в молодіжному центрі КВАДРАТ. 

28 січня о 19 год. авторка та видавець запрошують у Арт-кафе Букіторія у Києві, де на тему щастя можна буде поспілкуватися з відомими людьми. 

У вечорі візьмуть участь: народна артистка України Лариса Кадочникова - Марічка з "Тіней забутих предків", кінокритик і сценарист Стас Сукненко, заслужений тренер СРСР і України з боксу Михайло Зав´ялов, фотохудожник Олег Павлюченков, Марина и Ольга Бублик - автори книги "LesDinersRomantiquesde15 ChefsdeParis", Володимир Чеповий - автор книги "ПЕРЕХРЕСТЯ" і головний редактор газети "БІЗНЕС", а також Валентин Щербачов - телеведучий та заслужений журналіст України.  

У лютому Ірина Мацко завітає до Івано-Франківська, Львова, Рівного і Луцька, в березні – Дніпро-Харків-Херсон, а в квітні – Ужгород і Мукачево.

"Коли ми відчуваємо радість, спокій, благополуччя і затишок, гармонію зі світом і собою, ми щасливі. Ми обов´язково маємо бути захоплені чимось чи бути у захваті від чогось. Ми щасливі, коли душа сміється, навіть коли падаємо від втоми..." 

Ірина Мацко "Секрети українського щастя , або Хюге по-українськи"



Додаткові матеріали

23.05.2019|14:47|Події
Шорт-лист фестивалю літературного конкурсу та фестивалю прозових україномовних видань «DNIPRO-BOOK-FEST»-2019
29.12.2012|14:25|Події
Письменники «Видавництва Старого Лева» розповідають про свої сімейні традиції
04.08.2018|12:43|Події
«Книжка року’2018». Лідери літа: ДИТЯЧЕ СВЯТО / підліткова та юнацька література
18.09.2019|09:02|Події
Ірина Мацко презентує книгу «Секрети українського щастя, або хюґе по-українськи»
05.09.2016|08:36|Події
Про дорослі проблеми юних від «Академвидав» та ВЦ «Академія»
09.05.2016|15:00|Події
Ірина Мацко презентувала «Мигдаль для серця»
08.02.2019|23:59|Події
Літературна премія «Навиворіт»: підлітки обрали найкращі українські книжки
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери