Re: цензії

08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
Головна\Події\Фестивалі

Події

18.09.2019|12:42|Буквоїд

У Львові розпочинається 26 BookForum

18 вересня у Львові стартує 26 BookForum, який відбудеться на понад 30 локаціях міста.

Цьогорічна програма 26 BookForum налічує 700 подій, у яких візьмуть участь понад 1000 українських та інозених учасників.

Куратор «Українсько-Єврейської Зустрічі» – Андрій Павлишин, український журналіст, громадський діяч, історик та перекладач. Відомий зокрема як дослідник польсько-українських стосунків, творчості Бруно Шульца і перекладів інтелектуальної літератури з польської на українську мову.

Куратор спеціального проекту «Жива сцена»Остап Сливинський, український поет, перекладач та літературознавець.

«Київські лаври на BookForum» представить Юрій Володарський, літературний оглядач, журналіст.

Українська письменниця, правозахисниця, телеведуча Лариса Денисенко та журналістка, літературознавиця Ірина Славінська куруватимуть спеціальний проект «Жінка в темі».

Спецпроект «Стиль життя» під кураторством Гаськи Шиян фокусуватиметься на життєвій складовій письменництва. Відвідувачі дізнаються більше про характери та цінності авторів, холівари і конфлікти у літературному середовищі, політичний та ідеологічний контекст творчості, особисті стосунки, соцмережі та балансування між «справжньою роботою» і письменництвом.

Кураторська програма Галини Вдовиченко «Романтична література у світі глобальних змін» у низці подій розкриватиме, чого чекає читач від сучасного роману про кохання, хто сильніше пише про кохання – чоловіки чи жінки, чи існує межа відвертості в літературі про романтичні стосунки тощо.

У межах тематичного кластеру «Війна» говоритимуть про те, як війна впливає на культуру, літературу і мистецтво й навпаки. До діалогу залучають авторів ветеранської літератури, режисерів, фотографів, філософів, соціальних психологів. 

«Поезія» включатиме творчі вечори класиків української поезії з виконанням класичної музики львівськими музикантами, дискусійні панелі на тему взаємодії поетичних генерацій останніх 40 років за участі критиків, літературознавців та самих поетів, спеціальну розмову з тими, хто знав Чубая, дискусію про місце сімдесятників в українській поезії, дуети українських поетів та іноземних гостей, а також тематичні групові читання. 

Кластер «Історія» зосередить увагу на видавничому та науково освітньому напрямах публічної історії. Програма охопить панельні дискусії з питань кінореалізації сценаріїв, а також обговорення актуальних контекстів вивчення українсько-польських, українсько єврейських, українсько-російських взаємин. 

Журнал «Куншт» куруватиме події тематичного кластеру «Наука і технології». Дискусія між мандрівником та екологом допоможе шукати відповідей про те, хто винен у глобальному нагріванні і що робити, аби запобігти великому шостому вимиранню.

Причетність як глобальний тренд розкриватимуть події кластеру «Освіта» під кураторством Дарії Боровик, «Філософія» під кураторством Олександра Комарова,  «Політика» під кураторством Тараса Шевченка та «Бізнес. Економіка» під кураторством Володимира Глащенкова.

Медіакластер «Територія свободи: ЗМІ» куруватиме журналістка Громадського радіо Єлизавета Кузьменко. Учасники обговорюватимуть мінливість сучасної мультимедійної екосистеми, ролі традиційних медіа і впливи соцмереж. 

Окремий тематичний кластер присвятять розвитку української комікс-індустрії на тлі зарубіжних практик «дев’ятого виду мистецтва». Його куратором стане видавець Богдан Кордоба. На прихильників чекає близько 20 презентацій та 5 дискусій. 

У межах тематичного кластеру «Фантастика» говоритимуть про фантастичні сюжети у різних медіа, нові тенденції на ринку, зміну у читацьких смаках та про те, чого не вистачає українському читачеві фантастики.

Окремими майданчика стане  «Історична література» під кураторством  письменника Остапа Українця, «Креативні індустрії та урбаністика» під кураторством  Олександри Сладкової, «Українська Візуальна Книга» під кураторством Павла Гудімова та Діани Клочко, «Мови та переклад» під кураторством Ганни Гнєдкової та «Здоров’я» під кураторством Олесі Винник.

Почесні гості 26 BookForum

Арундаті Рой— індійська екофеміністська письменниця, що пише англійською, активістка з питань соціальної справедливості й економічної нерівності, противниця неоліберальної глобалізації. Авторка двох сценаріїв і кількох збірок есе. Лауретка Букерівської премії 1997 року за роман «Бог Дрібниць», що став однією з найпопулярніших книжок і був проданий накладом більше ніж у 8 млн примірників.

За свою активістську діяльність у 2002 році отримала Cultural Freedom Prize від Lannan Foundation.

Ельчін Сафарлі  — сучасний азербайджанський письменник та журналіст. У своїх книгах розповідає про східні традиції, культуру, побут та кохання. Насамперед відомий як автор роману «Солодка сіль Босфору» (2008), в центрі сюжету якого — журналіст із Баку та «місто душі» Стамбул.

Мар’ям Петросян – вірменська письменниця у жанрі магічного реалізму та фентезі. Авторка роману «Будинок, в якому…» та казки «Казка про собаку, яка вміла літати».

Іноземні автори на 26 BookForum

Країни-учасниці 26 BookForum: Австрія, Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Боснія і Герцоговина, Велика Британія, Греція, Грузія, Ізраїль, Іран, Індія, Італія, Іспанія, Канада, Литва, Ліван, Македонія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Палестина (Ґаза), Сербія, Словаччина, Словенія, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Шотландія.

На 26 BookForum приїдуть індійські поети Соннет Мондаль, Шанта Ачарья та Кавіта Джиндал. 

Креативні міста ЮНЕСКО представлятиме Почесна амбасадорка Доброї Волі, італійська поетеса Марія Франческа Мерлоні. 

На 26 BookForum завітає володарка літературної премії Європейського Союзу, письменниця з Македонії Лідія Дімковська. Окрім поезії та романів, Лідія пише есеї, а також перекладає румунську та словенську літератури на македонську мову. 

Гостем 26 BookForum також стане автор 25 книжок, професор Джефрі Сакс. Понад 20 років він був головним рабином Великої Британії, а тепер викладає у Нью-Йоркському університеті і лондонському Кінгс коледжі.   

Послухати вірші різними мовами, зокрема окситанською — мовою середньовічних трубадурів — можна буде, познайомившись з Аурелією Лассак. Поетеса виступає літературною радницею для фестивалів у різних країнах. Свої поезії виконує разом з піснями у перекладі багатьма мовами.  

Зі Сполучених Штатів приїдуть фіналістка Пулітцерівської премії (2018) Еліф Батуман, поетка Олена Дженнінґс,  співзасновник Нью Йоркської Групи аванґардних українських діяспорних письменників Юрій Тарнавський, а також донька одного з найвпливовіших дипломатів та істориків США ХХ століття Грейс Кеннан

Із реаліями польської літератури та новинками їхнього видавничого ринку відвідувачі 26 BookForum знайомитимуться на зустрічах з письменником Янушем-Леоном Вишневським, фантастами Лукашем Орбітовським та Рафалом Косіком, критиком Конрадом Янчурою, поеткою Юлією Фєдорчук, військовим істориком Радославом Сікорою, репортажистами Войцехом Яґєльським та Іоанною Сєдлецькою, а також Даріушем Яворським та Катаржиною Гуменюк з Польського інституту книги. 

26 BookForum також відвідає автор «Литовської книги року» (2017) роману  «Літопис південного сходу» Римантас Кміта

Фото: Ярослав Маринович



Додаткові матеріали

15.09.2019|17:45|Події
26 BookForum: 19 книжкових новинок від видавництва "Ранок"
11.09.2019|18:52|Події
Олександр Гаврош везе на Форум видавців нову книгу про Карпатську Україну
13.09.2019|16:48|Події
«Чорні вівці» презентують на Форумі видавців шість новинок
13.09.2019|16:52|Події
Yakaboo Publishing на 26 Book Forum у Львові
16.09.2019|17:18|Події
Cвяткування Balzac weekend в рамках проекту Balzac Fest
16.09.2019|17:24|Події
Meridian Czernowitz проведе на BookForum майже 20 подій
17.09.2019|15:35|Події
Програма основної сцени II Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера»
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери