Re: цензії

22.04.2024|Ігор Чорний
Розтікаючись мислію по древу
08.04.2024|Ігор Чорний
Злодії VS Революціонери: хто кращий?
Леді й джентльмени, або «Лондонські хроніки» Місіс К
03.04.2024|Марта Мадій, літературознавиця
Фантасмагорія імперського пластиліну
28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
Головна\Авторська колонка\Будинок Грушевського

Авторська колонка

18.06.2023|09:36|Ярослав Орос

Будинок Грушевського

За що я люблю Михайла Грушевського, так за те, що він попервах був улюблений учень І. Нечуя-Левицького. Опісля Іван Семенович немовби відійшов у небуття, а Михайло Сергійович постав на кону... Вітчизняної минувшини. Ще, за що я люблю Грушевського – за його «Історію України-Руси». Завше, коли буваю на Байковому кладовищі, намагаюся скромно вклонитися його могилці.

Як літератор, М. Грушевський слабенький з тим А. Кащенком, а як історик, завважу, український, –сила. «Чорномор», як обзивали його московити; своїми працями дохідливо і фахово загнав у стійло сергіїв соловйових (Зрозуміло про кого йдеться).

Михайло Сергійович ніякий політик, але ж «щирий і уміркований українець». Про се він зізнався сам, як з еміграції повернувся в радянську Україну, й коли на ядуче запитання С. Єфремова: «Чому ж Центральна Рада програла», він без обдумувань відповів: «Бо не було з ким її захищати».

На вулиці Паньківській у Києві є музей «Чорномору». Ба, навіть я, відлюдник, якось побував там. Звісно, я, прихильник свіжості, однак – надихався ж музейного порохна. Там відгонить малоросійщиною. Як у будь-якому музеї сущої України. Даруйте на слові, щиро-диванні патріоти!

...Щойно, години дві тому гепнула, розвалилася над Києвом кацапська ракета (хтозна-яка, мо’ й балістична). Й одразу вислизнула у стрічках новина: «Департамент охорони культурної спадщини готує документи, щоб будинок на Володимирській 21/20, де за легендою Михайло Грушевський проголосив незалежність Української Народної Республіки, отримав охоронний статус. Зараз будівельної техніки на цьому обʼєкті не виявили, роботи там не ведуться. Про це повідомив у Telegram мер Віталій Кличко». 

Отакої! Дотепер я й не знав, власне з балкону якого будинку Михайло Сергійович виголошував отоді Українську [скромненьку] Незалежність.

 



коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus


Партнери