Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

Дитячі книги, які змінили світ

Про те, що дитинство – найпрекрасніша пора, зайвий раз говорити не потрібно. Розваги, розвиток, бажання дізнатися про все тут і зараз та поставити батькам тисячі «Чому?», щоб довідатися, чому трава зелена, а небо блакитне. Але найчарівніший спогад із дитинства – це казки, які нам читали дорослі чи ми самі ознайомлювалися із дивовижним світом див і загадковості. Вже протягом десятків століть відомі письменники і народи світу створюють історії, котрі навчають дітей, показують, як чинити правильно в різних ситуаціях, та виховують добрі риси. Отже, до вашої уваги перелік дитячих книг, що змінили світ.

«Гидке каченя», Ганс Крістіан Андерсен
 
Здавалось би, історія про маленьке каченя, яке було не таким привабливим як його братики і сестрички. Це історія про випробування не тільки долею, а й навколишнім світом, яке тебе не готове сприйняти, бо ти відрізняєшся. Цькування, булінг та самотність – це те, що переживає каченя, головний персонаж казки, але якщо піти за покликом свого серця, то обов´язково опинишся у потрібному місці та у потрібний час і зі своїми справжніми друзями. Ця казка навчає: якщо ти не відповідаєш очікуванням інших, то це не привід падати духом. Ви – унікальні! Ви – особливі!

«Попелюшка», Шарль Перро

Ця казка прийшла до нас із фольклору, але часто потрапляла під авторські інтерпретації Шарля Перро, братів Грімм та інших письменників. Понад тисячу варіацій «Попелюшки» можна побачити по всьому світу. Кожна маленька дівчина мріяла опинитись на місці Попелюшки. Своєю поведінкою героїня демонструє дівчаткам, що навіть за зло потрібно платити добром.
 

«Білосніжка і семеро гномів», Брати Грімм

Ця казка стала не менш популярною у світі. Тема боротьби добра та зла, дружби та любові пронизують цю історію від початку до кінця. За мотивами твору братів Грімм студія Волта Діснея створила перший повнометражний мультфільм, і так Білосніжка стала першою офіційною і найстаршою принцесою із всіх діснеївських принцес. Відгук цієї казки можна побачити у сучасних балетних постановках, театральних дитячих виставах та кіно.

«Країна Мумі-тролів», Туве Янссон
 
Мабуть, кожен письменник, особливо дитячих творів, мріє, щоб його персонаж став відомим. Фінська казкарка реалізувала цю мрію. Мумі-тролів знає сьогодні увесь світ. Маленькі створіння, що мають спільне як з людьми, так і з тваринами.
 
Кожен мешканець Долини мумі-тролів – індивідуальність, бо здатен виражати свої емоції та переживання, а ще мумі-тролі часто «присягаються своїм хвостом».

«Книга джунглів», Редьярд Кіплінґ

Історія про людське дитинча, яке виховали звірі та були мудрими наставниками для Мауглі. Книжка вперше побачила світ наприкінці ХІХ століття, однак до сьогодні дійшла у десятках перекладів різними мовами світу та налічує близько 20 екранізацій. Світ джунглів живе за своїми правилами та законами, і людина там може стати зайвою. Чи вдасться Мауглі стати своїм серед чужих?
 
«Аліса в Країні Див» Льюїс Керрол
 
Ця історія, написана математиком, вражає своєю фантастичністю та значно вплинула на масову культуру: численні екранізації, відеоігри, запозичення сюжету для кіно (фільм «Матриця» та момент із червоною і синьою пігулками). Тут переплітаються реальність та магія. Багато тогочасних подій часів вікторіанської доби відображено у творі, а також специфіку виховання дітей в Англії. А ще тут є багато математики, про яку роздумують звірі та пояснюють на елементарних прикладах. Казка захопить тих, хто навіть не любить арифметику в школі.

«Пеппі Довгапанчоха» Астрід Ліндґрен

Маленька дівчинка, що має руде волосся, ластовиння та не має батьків. Вона думає, що мама стала янголом, а тато, хоч і не повернувся з плавання (був моряком), проте зміг стати королем. Дівчинка має віллу Хованка, де живе з мавпочкою паном Нільсоном та конем. Пеппі дуже сильна, як десять поліцаїв, та робить все, що тільки захоче.
 
У Швеції, звідки родом як Пеппі, так і її авторка, святкують день народження дівчинки всією країною: проводять тематичні свята і публікують ретровидання, навіть випускають шведську 20-кронову банкноту з портретами рудоволосої пустунки і самої Астрід Ліндґрен.
 

«Вінні-Пух», Алан Мілн

Ведмедик, який підкорив серця мільйонів та став справжньою зіркою. Мовна гра, що спотворює «дорослі» слова, та каламбури пронизують історію, а ще тут багато виразів з реклами та навчальних текстів, що дітьми може і не відразу сприймається, проте дорослі це високо цінують.
 
Науковці кажуть, що історія про Вінні та світ тварин написана письменником під впливом «Книги джунглів» Редьярда Кіплінґа, про яку ми згадували вище. Алан Мілн більше не зміг повернутись у світ дорослої літератури. «Усі його спроби вирватися з лап іграшкового ведмедя виявилися безуспішними», бо Вінні так затьмарив ранню творчість Мілна, що письменник навіть дуже тяжко переживав такий збіг життєвих обставин, однак завжди запевняв, що для дітей пише так само відповідально.

«Гаррі Поттер», Джоан Ролінґ

Його шрам у вигляді блискавки на лобі знає кожен. Гаррі Поттер – головний герой серії романів про чаклунство та компанію підлітків, котрі перебувають у центрі магічних пригод. Гаррі – особливий хлопчик, який малим зміг вижити після смертельного заклинання Авада Кедавра. Та чи зможе Поттер протистояти темним силам і спричинити крах лорда Волдеморта?
 
Усі реальні люди, які були чи є повними тезками Гаррі Поттера, стали теж відомими. Наприклад, в Америці в штаті Флорида живе сімдесятирічний чоловік, який відомий серед фанатів Поттеріани, а поблизу Тель-Авіва спочиває 19-річний солдат рядового Королівського полку Великої Британії, якого звали Гаррі Поттер, що теж стало приваблювати туристів.
 
Популярність Гаррі Поттером стала лихоманкою. Дорослих читачів була величезна кількість, але вони соромились з’являтись на людях з дитячою книжкою. Через це у 1998 році з’явилось перше «доросле» видання.

«Мандрівний замок Хаула», Діана Вінн Джонс

Незвичайна країна, де бути найстаршою дитиною в сім’ї – ще те випробування. Такою дитиною була головна героїня роману Софі. Мами дівчинки не стало, коли Софі було два роки, а молодшій сестрі – рік. Батько вдруге одружився на продавчині, що працювала у сімейній крамниці дамських капелюшків. У сім’ї з’явилась ще одна дитина – Марта, але мачуха ставиться до всіх дітей однаково любляче. Проте одного дня, працюючи над створенням капелюшків та вкладаючи в них всю свою любов, Відьма Пустрищ перетворить Софі на старезну бабцю. Подолати перешкоди, розгадати безліч таємниць та навіть укласти угоду з вогняним демоном Кальцифером – все це, а можливо і більше, Софі проходить, щоб стати вільною від прокляття.
 
У 2004 році у Японії Хаяо Міядзакі та Studio Ghibli створили повнометражний аніме-фільм, який зробив рекордні касові збори у Японії. Цей аніме-фільм було номіновано на «Оскар».

Яна Чепурнова
 


коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери