Re: цензії

28.03.2024|Ігор Чорний
Прощання не буде?
20.03.2024|Наталія Троша, кандидат філологічних наук
Світиться сонячним спектром душа…
У роздумах і відчуттях
20.03.2024|Валентина Галич, доктор філологічних наук, професор
Життєве кредо автора, яке заохочує до читання
20.03.2024|Віктор Вербич
Ніна Горик: «Ми всі тепер на полі битви»
18.03.2024|Ігор Зіньчук
Кумедні несподіванки на щодень
17.03.2024|Ольга Шаф, м.Дніпро
Коло Стефаника
15.03.2024|Ірина Фотуйма
Дух єства і слова Богдана Дячишина
14.03.2024|Ярослав Калакура, доктор історичних наук
Радянська окупація і змосковлення Буковини: мовою документів і очима дослідника
09.03.2024|Тетяна Дігай, Тернопіль
Інтелектуальна подорож шляхами минулого і сучасності

Літературний дайджест

ТОП-5 книжок для гурманів

Коли ще практикуватися у кулінарних здібностях та «прокачувати» свої навички, як не під час затяжних зимових свят і затишних посиденьок з найближчими? 

Коли ще практикуватися у кулінарних здібностях та «прокачувати» свої навички, як не під час затяжних зимових свят і затишних посиденьок з найближчими? Разом зі Старим Левом підготувала добірку кулінарних книжок, які допоможуть вам вразити родину та гостей або ж стануть вдалим новорічним подарунком під ялинки. Тож вмикайте якийсь кулінарний фільм (як щодо «Джулі і Джулії»?) і надихайтеся творити щось ароматно-смачне!
 
 
«Спадщина чотирьох господинь» Ярослави Зелинської-Джонсон
 
Книжка Ярослави Зелінської-Джонсон присвячена «Бабуні, Тітці Ганні, Тітці Марії та Мамі» – тим чотирьом господиням, що виплекали її любов до української кухні. Ярослава – донька українських емігрантів, яких після Другої світової війни переселили до Балтимора, Америки. Зібрані у цій кулінарній книзі рецепти, випробувані трьома поколіннями жінок, є частиною минулого, яке авторка прагне вберегти для своїх дітей та онуків, відрізаних від українського коріння. Збереглися рецепти не всіх страв, чий смак жінка так виразно пам’ятала: «Щоб відновити деякі втрачені рецепти, я прозондувала чимало різноманітних джерел — українських, польських, російських, білоруських. Потім випробовувала кожну страву по кілька разів, щоб встановити, чи піймала я той смак та запах, що таїться у моїй пам’яті ще з дитинства».
 
У книжці, якою Старий Лев потішить читачів вже наприкінці цього року, ви знайдете прості й смачні рецепти закусок, перших та основних страв, гарнірів, випічки та напоїв, що завжди стануть в пригоді господині, яка хоче смачно нагодувати близьких чи потішити гостей. Книжка доповнена історією родини Слави Джонсон, фотографіями із сімейного архіву, які якнайкраще передають дух того часу, та ремарками й «секретиками» до тої чи іншої страви. «Спадщина чотирьох господинь» стане чудовим подарунком для тих, хто лише починає опановувати кулінарне мистецтво.
 
 
«Підкори свою кухню. Рецепти, що додають сил і натхнення» Енн Баррел, Сюзанни Ленцер
 
Експресивна та життєрадісна шеф-кухарка Енн Баррел давно підкорила телеглядачів. Тривалий час вона вела кулінарні програми на каналі «Food Network», а її книжка «Готуйте, наче рок-зірка» увійшла до списку бестселерів «New York Times». Енн – випускниця Американського кулінарного інституту, працювала в багатьох знаних ресторанах Нью-Йорка та викладала в Інституті кулінарної освіти. У цій книжці вона, а також письменниця та кулінарний стиліст Сюзанна Ленцер зібрали «рецепти, що додають сил і натхнення». Як це? Енн Баррел обожнює куховарити, а ще має неймовірний дар надихати на це інших: «Хоч би скільки в мене було телешоу і хоч би скільки книг я продала, кухарство — це частина моєї душі, тож якби моє нове життя знаменитості раптом розсипалося на порох, я навпростець повернулася б до кухні, взяла б у руки дерев’яну ложку і заходилася б готувати. Бо такою є і завжди буду». Свою книжку вона адресує нам, домашнім кулінарам, тож вчить, як легко опанувати базовими принципами куховарства та готувати у своє задоволення – готувати як той, хто підкорив свою кухню!
 
Це дуже стильна кулінарна книжка з цікавими рецептами перших та основних страв, закусок, гарнірів і десертів, яка навіть таку недоречну на кухні людину, як я, надихнула щось приготувати. Мигдалево-карамельне печиво дуже смакувало. А ще ви тут знайдете 10 секретних способів від Енн, як підкорити кухню і вражати усіх довкола кулінарними шедеврами з насолодою.
 
 
«Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі» Джеймі Олівера
 
Хто не знає англійського «голого кухаря» Джеймі Олівера? Колись 24-річний Джеймі Олівер гучно дебютував з кулінарним шоу «Голий кухар». Зараз він знаний шеф-кухар, ресторатор, а ще популяризатор здорового харчування та борець за харчову освіту серед британських школярів. Його книжка – підтвердження тому, що найвище мистецтво – розповідати просто про складне. А ще це дуже естетичний кулінарний посібник для всіх, хто завжди знаходить відмовки, а не можливості: «мені бракує часу…», «надто дорого…», «я не вмію…». Це три відмовки, які Джеймі Олівер найчастіше чує від людей, що рідко готують вдома. Він руйнує всі «міфи» заклопотаних людей і доводить, що найсмачнішу і найвишуканішу страву можна приготувати всього за півгодини. Джеймі допоможе укомплектувати ваш кухонний арсенал, обрати найсмачніше м’ясо чи рибу і приготувати повноцінний обід чи вечерю. Кожне з 50-ти меню цієї книжки орієнтоване насамперед на швидкість та якість.
До речі, вже наступного року чекайте від Старого Лева приємний сюрприз для шанувальників Джеймі Олівера ;)
 
 
«Смак пива» Ренді Мошера
 
Цей «Інсайдерський путівник у світі найвидатнішого напою людства» стане прекрасним подарунком для всіх поціновувачів хмільного напою, особливо для тих, хто пов’язав з ним своє професійне життя. З цією книжкою ви відкриєте для себе пиво та культуру його споживання зовсім з іншого боку, дізнаєтеся історію пива, яка бере початок ще 22 тис. років до н.е. на території Середнього Сходу; довідаєтеся, як дегустувати та оцінювати напій, як проходять основні процеси пивоваріння, які найважливіші характеристики сортів пива та якими є найтонші смаки цього напою.
 
Ренді Мошера охрестили «провідником пивної віри». У книжці, яка буде цікава навіть «любителям», викладено і впорядковано досвід багатьох років, упродовж яких він розмірковував про пиво й вивчав культуру пивоваріння: «То що ж таке пиво? Для деяких європейських територій воно стало важливим джерелом вуглеводів, альтернативою воді і порятунком у часи епідемій. Для власників малих пивоварень пиво — це творчість. Для сучасних людей — це соціальний клей, що допомагає спілкуватись». Примітно, що українською книжку переклала учасниця сертифікаційної програми пивних сомельє «Cicerone», блогерка й організаторка пивних дегустацій Лана Світанкова. Тож не сумнівайтеся, усі найменування та терміни відтворені з особливою скрупульозністю.
 
 
«Wine Folly. Усе, що треба знати про вино» Мадлен Пакетт, Джастіна Геммека
 
«Wine Folly» – це універсальний візуальний гід у світі вина, створений людьми, які розбираються у виноробній справі як ніхто інший. Мадлен Пакетт та Джастін Геммек – співзасновники winefolly.com, що 2013 року був названий блогом року за версією міжнародного конкурсу вина і міцного алкоголю. Тож книжковий довідник, який цьогоріч побачив світ українською, має ще й інтерактивне продовження.
 
У світі є тисячі сортів винограду й сотні регіонів, де їх вирощують, а відповідно, і кількість вин сягає небачених масштабів. Як стверджують автори книжки, хороші базові знання ведуть до усвідомлених покупок смачнішого вина. І саме це пропонує цей візуальний довідник – базові відомості для того, щоб не загубитися у світі вин та отримати саме те, що ви хотіли: що треба знати про винні пляшки та бокали, як дегустувати і зберігати вина, як поводитися з ними та з чим вживати. Також ви тут знайдете підбірку із 55-ти різних видів вина (їхню коротку характеристику, букет вина у вигляді інфографіки, регіон виробництва та ін.) і 20 детальних карт виноробних регіонів усього світу. І пам´ятайте, що життя занадто коротке, щоб пити погане вино.


Додаткові матеріали

ТОП-5 книжок 2018 року у рейтингу Біла Гейтса
ТОП-9 грудневих новинок українських видавництв
Найкращі дитячі книжки року: що радять експерти
ТОП-5 дитячих книг, які надихають мріяти та не втрачати віри в себе
ТОП-16 книг для різдвяного та новорічного настрою
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

comments powered by Disqus

Останні події

20.03.2024|14:23
У київському просторі PEN Ukraine відбудеться публічна розмова Мирослава Мариновича з Мирославою Барчук
20.03.2024|14:02
В Україні видадуть продовження серії «Червоний Арлекін» італійського письменника Роберто Річчі
20.03.2024|14:00
У «Видавництві 21» готують до друку перше в Україні гумористичне фентезі про ІТ
15.03.2024|16:37
У Києві презентували епічне фентезі «Кий і морозна орда»
14.03.2024|11:27
Книга Сергія Руденка "Бій за Київ" у фінському перекладі увійшла до короткого списку премії Drahomán Prize 2023 року
09.03.2024|14:20
Оголошено імена лауреатів Шевченківської премії-2024
06.03.2024|18:34
Оголошено претендентів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка у 2024 році
05.03.2024|11:11
У Львові презентують книжку Олени Чернінької, присвячену зниклому безвісти синові
05.03.2024|11:09
«Сапієнси»: потаємна історія наукової фантастики. Лекція Володимира Аренєва
01.03.2024|13:50
«Маріупольську драму» покажуть в Ужгороді та Києві


Партнери