
Re: цензії
- 06.10.2025|Ігор ЗіньчукЦікаві історії звичайних слів
- 28.09.2025|Петро ГармасійПерестати боятися…
- 24.09.2025|Микола Дмитренко, письменник, доктор філології, професорПрихисток душі
- 24.09.2025|Михайло ЖайворонПатріотизм у розстрільному списку
- 14.09.2025|Тетяна Колядинська, м. ДніпроЗа якими правилами “грали” радянські засоби масової інформації
- 03.09.2025|Ольга Шаф, м. Дніпро«Був на рідній землі…»
- 02.09.2025|Віктор ВербичКнига долі Федора Литвинюка: ціна вибору
- 01.09.2025|Василь Пазинич, поет, фізик-математик, член НСПУ, м. СумиОдухотворений мегавулкан мезозойської ери
- 25.08.2025|Ярослав ПоліщукШалений вертеп
- 25.08.2025|Ігор ЗіньчукПравди мало не буває
Видавничі новинки
- Христина Лукащук. «Мова речей»Проза | Буквоїд
- Наталія Терамае. «Іммігрантка»Проза | Буквоїд
- Надія Гуменюк. "Як черепаха в чаплі чаювала"Дитяча книга | Буквоїд
- «У сяйві золотого півмісяця»: перше в Україні дослідження тюркеріКниги | Буквоїд
- «Основи» видадуть нову велику фотокнигу Євгена Нікіфорова про українські мозаїки радянського періодуФотоальбоми | Буквоїд
- Алла Рогашко. "Містеріум"Проза | Буквоїд
- Сергій Фурса. «Протистояння»Проза | Буквоїд
- Мар’яна Копачинська. «Княгиня Пітьми»Книги | Буквоїд
- "Моя погана дівчинка - це моя частина"Книги | Володимир Гладишев, професор, Миколаївський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
- Джон Ґвінн. "Лють Богів"Проза | Буквоїд
Літературний дайджест
ТОП-6 ідей для святкового меню від літературних героїв
Якщо ви вже не можете навіть думати про олів’є і десятки інших звичних салатів, що щороку готуються до святкового столу, то саме час згадати що полюбляли їсти літературні герої.
Якщо ви вже не можете навіть думати про олів’є і десятки інших звичних салатів, що щороку готуються до святкового столу, то саме час згадати що полюбляли їсти літературні герої.
Лембас з «Володаря Перстнів»
Якщо ж на зимові канікули ви запланували багато подорожувати, то саме час згадати про фантастичні смаколики, які описував Дж. Р. Р. Толкін у «Володарі Перстнів».
Так-так, мова йде про дорожні хлібці ельфів – лембас.
Ці хлібці мають коричневий колір ззовні, а всередині колір вершків.
І є найкращою їжею для подорожуючих, оскільки протягом тривалого часу лембас не черствіє і не втрачає своїх смакових властивостей, якщо не розгортати листя, в яке він загорнутий, і не кришити їх. Також у книзі ці хлібці мають властивості зцілювати поранених.
Чим не ідеальний варіант для подорожі? Рецепт можна знайти тут.
Хатинка з пряників в казках Братів Грімм.
Неможливо уявити собі різдвяні свята без цього солодкого будиночка.
У грудні 1812 року у світі з’явилася перша збірка казок, які створили брати Якоб і Вільгельм Грімми. Однією з казок у збірці була історія про “Гензель і Гретель”. Саме там читачі і зустрілися з солодким будиночком (який виготовляється із пряників і цукерок), де жила зла відьма. І хоч брати Грімм не були першими, хто описав цей будиночок, але вже багато років він асоціюється саме з ними.
Ось настав полудень, і діти помітили на гілці красиву білосніжну пташку. Сидить собі і співає, та так добре, що діти зупинилися і заслухалися. Замовкла пташка, змахнула крилами і полетіла перед ними, і пішли вони за нею слідом, поки, нарешті, не дісталися до хатинки, де пташка сіла на даху. Підійшли ближче діти, бачать – хатинка не проста: вона вся з хліба зроблена, дах у неї з пряників, а віконця – з цукру.
Датські «горішки» pebernødder Ганса Крістіана Андерсена
Ці солодощі ви точно могли зустріти в казці про снігову королеву Андерсена.
Pebernødder у буквальному сенсі перекладаються як “перцеві горіхи”, хоча насправді горіхів у складі немає. Таку назву ці класичні датські солодощі отримали завдяки своєму розміру, адже схожі на лісові горіхи (фундук). До речі, у приготуванні ці солодощі не займають багато часу, а в тісто можна додати будь-які улюблені спеції.
Різдвяна вечеря Чарльза Діккенса.
Свіжі тверді листи гостролисту, омели й плюща блищали, як маленькі дзеркальця, розвішені на гілках, а в каміні горіло таке яскраве полум’я, якого цей понурий камінь не знав ні за часів Скруджа, ні за часів Марлі, ані протягом багатьох і багатьох холодних зим. На підлозі величезною купою, що скидалась на трон, були складені смажені індички, гусаки, кури, дичина, свинячі окости, великі шматки яловичини, молочні поросята, гірлянди сосисок, смажені пиріжки, різдвяні пудинґи, діжки з устрицями, гарячі каштани, рум’яні яблука, соковиті апельсини, ароматні груші, величезні пироги з лівером і паруючі чаші з пуншем, запашні випари якого стелилися в повітрі, як туман. І на цьому троні невимушено й величаво сидів такий веселий і сяючий велетень, що досить було глянути на нього – і аж серце раділо. У руці в нього був смолоскип, трохи схожий за формою на ріг достатку, і він підняв його високо над головою, щоб освітити Скруджа, коли той просунув голову в двері.
Історія про Скруджа з Різдвяної пісні може бути не лише хорошим уроком про те, яким не варто бути, а й ідеєю для святкового меню.
Бо тут – запечена індичка, різдвяний пудинг, печені яблука, різноманітні пироги і навіть смажені каштани. Просто перечитайте уважніше цю казку – вона допоможе вам скласти меню до свят.
Ну і куди ж без Гаррі Поттера?
Святкові обіди в Гоґвортській Школі Чарів і Чаклунства мають особливу магію. Фантастичні страви у величезній залі Гоґвортсу, столи, які накриваються помахом чарівної палички – усе це зачаровує і приваблює. Декілька років тому кіностудія Warner Bros. включила в програму екскурсії не лише відвідини локацій, на яких знімали Гаррі Поттера, а й пропозицію скуштувати святкову вечерю.
На жаль, ця пропозиція була унікальною. Але засмучуватись не варто, адже улюблені страви героїв роману можна приготувати вдома. Наприклад, шоколадних жабок, яких потім можна тихенько з’їсти наодинці або поділитись ними з друзями. Приготування не забере багато часу та зусиль: варто лише купити форми і залити туди розтоплений шоколад, а потім загорнути це все в різнокольорову фольгу. Також пропонуємо приготувати пиріг з патокою чи сендвічі з яловичиною від Моллі Візлі і почастувати друзів ними.
“Пригоди Еміля з Льонеберґи” як джерело рецептів для святкового столу
Еміль потягнув носом повітря. У коморі пахло чимось смачним. Значить, знайдеться, чим поласувати. Еміль уважно озирнувся. І справді, в коморі було повно їжі.
Зрештою, бенкет в Каттхульті вдався на славу … Адже на святі пригощали ще копченою грудинкою і телячими фрикадельками, салатом з оселедцю, а ще тушкованим м’ясом, пудингом, і запеченим вугром.
Книга Астрід Ліндгрен “Пригоди Еміля з Льонеберґи” містить безліч ідей для святкових страв. Можна, наприклад, приготувати пудинг, вибрати одну із м’ясних страв або зупинитись на салаті з оселедцю, який користується популярністю у рідній країні письменниці – Швеції.
Додаткові матеріали
- ТОП-7 книжок для впевненого старту
- ТОП-7 книг для читання на новорічні свята
- ТОП найулюбленіших книжок Барака Обами 2018-го року
- Різдвяні новинки: що читати дітям та дорослим
- ТОП-5 книжок для гурманів
Коментарі
Останні події
- 07.10.2025|17:37“Тисяча осяйних сонць”: бестселер про долі жінок в Афганістані вийшов українською
- 06.10.2025|15:47«Основи» готують до друку три романи Самюеля Бекета до 120-річчя автора
- 06.10.2025|15:34Стартував прийом заявок на Премію Читомо-2025 за видатні досягнення у книговиданні
- 03.10.2025|10:47В Ужгороді вийшла книжка відомого українського поета Олександра Олеся про Карпатську Україну
- 03.10.2025|10:44Кохання, війна і вибір між двома світами: Ірена Карпа представить свій новий роман у Луцьку
- 30.09.2025|19:02Український ПЕН оголосив 20 проєктів-переможців стипендійної програми
- 30.09.2025|18:58Вʼятрович на Форумі видавців презентує новинку «Генерал Кук. Біографія покоління УПА»
- 29.09.2025|09:04Я матір попросив: – ось тут мене вроди!
- 29.09.2025|09:01Що читають українські діти: ТОПи видавництва «Ранок» на «Книжковій країні»
- 25.09.2025|14:50Оприлюднено довгі списки Книги року ВВС-2025